Drept fara precedent obtinut de femeile din Arabia Saudita: NU mai sunt obligate sa ...
arabia sauditadrepturile omuluidrepturile femeiimusulmanidiscriminare
Guvernul de la Riad a anuntat, joi, ca femeile din Arabia Saudita vor putea calatori oriunde in lume, fara sa fie insostite de un barbat si fara sa ceara acordul unui "tutore", asa cum prevedeau traditia si legislatia musulmana.
Femeile din Arabia Saudita vor putea obtine pasaport si vor putea calatori oriunde in strainatate, fara sa ceara acordul prealabil al unui tutore si fara sa fie insotite pe timpul calatoriei de un barbat.
Legislatia actuala interzice femeilor saudite sa calatoreasca si sa ia singure deciziile unei calatorii, fara avizul si insotirea unui tutore sau a unei persoane de sex masculin din familie.
Este un pas important pe care il face Arabia Saudita spre alinierea drepturilor femeilor la normele democratice din Europa si SUA, spre exemplu.
"Un pasaport va fi eliberat oricarui cetatean saudit care il va solicita", a anuntat cotidianul guvernamental Umm Al Qura.
Totusi, nu toate femeile din Arabia Saudita vor beneficia de acest drept. Doar cele care au implinit varsta de 21 de ani vor putea calatori singure si fara permisiunea unui tutore.
Desi aceasta masura reprezinta un pas important spre normalizarea drepturilor omului, Arabia Saudita ramane in continuare unul dintre statele cu cele mai aspre interdictii pentru femei.
Femeile saudite trebuie sa respecte reguli care, pentru europeni, par desprinse din filme
Ceea ce femeilor din Europa li se pare o normalitate, pentru saudite este un film SF. Spre exemplu, femeile din Arabia Saudita nu beneficiaza de dreptul la un proces echitabil. Aici, marturia unei femei valoreaza doar jumatate din cea a unui barbat. Aceeasi inechitate se aplica si in cazul proceselor de divor, unde femeile primesc jumatate din partea lor de mostenire, in cazul impartirii averii familiei. Tot in cazul unui divort, femeile musulmane pot obtine custodia copiilor doar pe o perioada limitata de timp, mai exact, pana cand baietii implinesc sapte ani, iar fetele noua.
O alta situatie atipica cu care se confrunta femeile saudite este interdictia de a se casatori din proprie initiativa, mai ales daca vorbim despre un potential sot strain. Femeile care isi doresc sa se marite cu un strain trebuie sa obtina aprobarea sa faca acest lucru din partea ministrului de Interne, iar casatoria cu un cetatean care nu este musulman este extrem de dificila, daca nu chiar imposibila.
De altfel, daca vor sa se casatoreasca cu un cetatean arab, musulman, lucrurile sunt la fel de complicate. Femeile trebuie sa obtina permisiunea de a se casatori de la tutore, tata, frate sau alt membru din familie, de sex masculin.
Nici interactiunea cu barbatii nu se face oricum in Arabia Saudita. Femeile trebuie sa fie foarte limitate la interactiunile cu barbati care nu fac parte din familie. In locurile publice exista spatii special amenajate pentru femei, barbati si pentru familii, unde se pot reuni si discuta.
De asemenea, cea mai cunoscuta regula pentru femeile saudite se refera la vestimentatie. Femeile musulmane, in general, dar mai ales cele din Arabia Saudita, au un cod vestimentar foarte strict si limitat. Cel mai cunoscut vesmant, dar si cel mai restrictiv este burka, ce lasa la vedere doar ochii, uneori si acestia umbriti de o panza foarte usor transparenta.
In ultimii ani, totusi, legislatia a inceput sa fie mai relaxata in privinta vestimentatiei sauditelor, dar doar asupra culorii materialelor, regula de a nu lasa sa se vada aproape nimic din corp, par sau fata, se aplica in continuare.