Decizie: Romanii din diaspora vor vota pe parcursul a trei zile
alegeri europarlamentarediasporalegea electoralaklaus iohannisviorica dancila
Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea, modificarea si completarea propunerilor legislative in materie electorala a decis, joi, ca romanii din afara tarii sa aiba la dispozitie trei zile pentru a-si exercita dreptul de vot. Astfel, in diaspora, votul se va desfasura in zilele de vineri, sambata si duminica. De asemenea, romanii din diaspora vor putea vota si prin corespondenta.
Romanii din diaspora vor avea la dispozitie trei zile pentru a putea vota la alegerile prezidentiale de la finalul anului, a decis Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului. Comisia speciala are termen pana in 5 iulie sa redacteze un proiect de act normativ care sa reglementeze desfasurarea procesului electoral in afara tarii.
"In ziua de duminica, votarea incepe la ora locala 7,00 si se incheie la ora locala 21,00. Prin exceptie de la prevederile alin. 1, votarea in strainatate se desfasoara si pe parcursul zilelor de vineri si sambata imediat anterioare zilei votarii. In ziua de vineri, votarea incepe la la ora locala 12,00 si se incheie la ora locala 21,00, iar in ziua de sambata votarea se deschide la ora locala 7,00 si se incheie la ora locala 21,00", se arata in raportul adoptat joi de membri comisiei de cod electoral.
Alegatorii care la ora 21:00 se afla la rand in sectiile de votare sau care sunt in afara sectiei de votare asteptand sa intre, isi vor putea exercita dreptul de vot. Insa nu vor putea intra in sectii mai tarziu de ora 23:59.
Decizia vine in contextul in care, la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, aproximativ 100.000 de romani au fost scosi din sectiile de votare din diaspora, la ora 21:00, cand votarea s-a incheiat.
Zeci de mii de romani au asteptat ore in sir sa isi poata exercita dreptul de vot in marile orase ale lumii, multi dintre ei renuntand sau fiind dati afara la ora inchiderii sectiilor.
Oamenii au reclamat proasta organizare a alegerilor si au spus ca desi numarul sectiilor de votare a fost suplimentat, stampilele si buletinele de vot au fost insuficiente, iar procesul de vot s-a desfasurat greoi.
Situatia a iscat un adevarat scandal in tara. Presedintele tarii a cerut demisia ministrului de Externe, Teodor Melescan, dar si a ministrului de Interne, Carmen Dan. Cei doi au spus insa ca nu au niciun motiv sa plece din functii, ba chiar au aruncat vina pe seful statului, spunand ca votul s-a desfasurat cu difucultate din cauza ca Iohannis a organizat Referendumul pe justitie in ziua alegerilor europarlamentare.
Situatia s-a complicat si mai mult. PSD a stabilit infiintarea unei comisii speciale de anchetare a fraudelor electorale de la alegerile europarlamentare din 26 mai. Viorica Dancila a declarat ca i s-a raportat din teritoriu ca ar fi fost nereguli la alegeri, si are "datoria de a descoperi adevaraul pentru cetateni", a spus premierul.