Cum o mai duc rusii de rand, in timp ce Putin isi continua linistit razboiul: de 20 de ani nu le-a fost atat de greu
economia rusieiinflatie rusia
Pe 24 februarie, Vladimir Putin a decis sa invadeze Ucraina si de atunci tara vecina incearca sa isi apere libertatea si independenta, cu arma in mana, in cel mai sangeros conflict armat din Europa, de la finele celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
In timp ce liderul de la Kremlin nu da semne ca ar fi dispus sa inceteze focul si asaltul, poporul rus, oamenii de rand, se confrunta cu o degradare economica sistematica, dupa ce SUA si statele occidentale aproape au izolat Rusia pe scena economica internationala, in incercarea de a-l determina pe Putin sa puna capat razboiului.
Inflatie record pentru ultimele doua decenii
De 20 de ani rusii nu s-au mai confruntat cu un nivel atat de mare al inflatiei, scriu agentiile de presa internationale. Vorbim despre un nivel al ratei anuale a inflatiei de 17,49%, a anuntat miercuri Ministerul Economiei. Precizam ca datele sunt aferente saptamanii incheiate pe 8 aprilie. Pentru saptamana precedenta, rusii au inregistrat 16,70%.
Inflatia saptamanala din Rusia a incetinit la 0,66% in saptamana incheiata pe 8 aprilie, de la 0,99% cu o saptamana mai devreme, ducand cresterea anuala a preturilor de consum la 10,83%. Prin comparatie, in 2021, in aceeasi perioada, cresterea preturilor de consum a fost de 2,72%. De asemenea, trebuie precizat faptul ca in luna martie, preturile de consum din Rusia au avansat cu 7,61%, cea mai mare crestere lunara inregistrata din ianuarie 1999.
Cu aceasta ocazie, Banca centrala a lansat un avertisment si noi previziuni privind evolutia inflatiei, precizand ca sunt asteptate noi cresteri. Din cauza volatilitatii monedei nationale, a
rublei rusesti, inflatia va fi in continuare sub o mare presiune. Amintim faptul ca rubla ruseasca a pierdut pana la 40% din valoare in raport cu dolarul american, dupa ce SUA si aliatii au inceput sa aplice sanctiuni economiei Rusiei, ca raspuns la agresiunile asupra Ucrainei.
Totusi, Banca Centrala a Rusiei a luat zilele trecute o decizie surprinzatoare, micsorand nivelul urias al dobanzii pe politica monetara, de la 20% la 17%.
Decizia a fost motivata prin faptul ca "riscurile la adresa stabilitatii financiare sunt in continuare prezente, dar au incetat sa creasca, pentru moment", gratie in special restrictiilor impuse asupra miscarilor de capital, a informat Banca Centrala a Rusiei intr-un comunicat de presa.