COVID-19: MAE a infiintat o linie telefonica speciala pentru romanii din strainatate
ministerul afacerilor externepandemiecoronaviruscovid 19sars cov 2
Ministrul Afacerilor Externe a anuntat, marti, ca a infiintat o linie telefonica pentru romanii din strainatate, care se confrunta cu situatii dificile. Numarul pe care il pot apela romanii pentru a primi consultanta de la autoritatile din Romania, in contextul pandemiei de coronavirus, este: 00 40 21 431 20 59.
Ministerul Afacerilor Externe a emis un comunicat de presa in care prezinta ultimele masuri luate de autoritati in lupta impotriva pandemiei de coronavirus. Reprezentantii MAE spun ca romanilor li se ofera consultanta telefonica, daca se afla in strainatate si se confrunta cu situatii dificile. De asemenea, MAI mai transmite ca va desfasura in continuare toate actiunile care ii stau in atributii pentru a proteja cetatenii romani aflati dincolo de granitele tarii.
"Evolutia epidemiei cu COVID-19 la nivel global reprezinta o provocare fara precedent pentru toate statele afectate. De la inceputul acestei crize, Ministerul Afacerilor Externe a actionat atat in sensul contributiei la eforturile comune de limitare a raspandirii acestei epidemii, cat si in sensul protejarii cetatenilor romani din strainatate.
Avand in vedere prioritatea constanta a MAE pentru cetatenii romani din strainatate, mai ales in contextul actual, in perioada imediat urmatoare, MAE va continua in mod sustinut aceste eforturi, in limitele posibilitatilor reale de actiune in teren si a competentelor sale. MAE atrage atentia asupra faptului ca, pe masura ce autoritatile tot mai multor state inaspresc masurile restrictive de tranzit transfrontalier, capacitatea de actiune a MAE se reduce in consecinta, acestea afectand in mod substantial posibilitatile de identificare a unor solutii reale pentru facilitarea revenirii in tara a cetatenilor romani din strainatate", transmit reprezentantii MAE.
"Totodata, incepand de astazi, 17 martie, MAE a alocat o linie telefonica suplimentara ce poate fi apelata de catre cetatenii romani din strainatate care se confrunta cu situatii dificile, in vederea identificarii de solutii pentru revenirea in tara.
MAE: "Au fost realizate multiple demersuri pentru facilitarea revenirii in tara a unor cetateni romani care se aflau in strainatate"
"Astfel, MAE recomanda cetatenilor romani sa contacteze misiunea diplomatica sau oficiul consular din statul in care se afla sau numarul de telefon 00 40 21 431 20 59 pentru notificarea prezentei in statele in care se afla la acest moment si comunicarea datelor de contact. Aceste elemente vor permite MAE o mai buna evaluare a situatiilor problematice la acest moment si identificarea de solutii punctuale, impreuna cu alte state.
In context, MAE precizeaza ca, pana in prezent, au fost realizate multiple demersuri pentru facilitarea revenirii in tara a unor cetateni romani care se aflau in strainatate, fie ca turisti, fie in tranzit, fie in situatii de urgenta medicala si care au fost afectati in mod direct de masurile adoptate de catre statele in care se aflau, statele de tranzit sau de masura adoptata de autoritatile romane privind suspendarea zborurilor inspre si dinspre Italia.
Astfel, prin aceste demersuri si in cooperare cu alte state, de la inceputul lunii martie, mai multi cetateni romani au revenit in siguranta in Romania:
- 14 studenti romani care se aflau in Cehia in cadrul unui program de schimb de experienta au revenit la Bucuresti la data de 13 martie.
- 17 cetateni romani aflati in Italia in momentul adoptarii de catre Guvernul Italian a masurii carantinei asupra intregului teritoriu al Italiei si suspendarea zborurilor de catre autoritatile romane inspre si dinspre Italia au revenit in tara pe 13 si 14 martie.
- 22 de cetateni romani aflati in Maroc au revenit in tara in perioada 13-16 martie
- 16 cetateni romani aflati pe vasul de croaziera Costa Magica si care au revenit in tara in data de 15 martie.
- in aceeasi zi, alti 2 cetateni romani care se aflau in Mongolia au revenit in tara.
- 50 de cetateni romani care se aflau pe vasul de croaziera Costa Fortuna acostat in Singapore au revenit in tara la 11, respectiv 16 martie.
- 16 cetateni romani care se aflau pe vasul de croaziera Grand Princess in SUA au revenit in tara pe 12, respectiv 16 martie.
MAE recomandarea ca turistii sau cetatenii romani aflati temporar in strainatate sa revina de urgenta in tara
MAE reinnoieste apelurile facute anterior privind evitarea calatoriilor care nu sunt esentiale si recomandarea ca turistii sau cetatenii romani aflati temporar in strainatate sa revina de urgenta in tara.
De asemenea, din dispozitia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, la nivelul MAE functioneaza o celula de criza care lucreaza permanent si coordoneaza eforturile misiunilor diplomatice si ale oficiilor consulare ale Romaniei pentru identificarea de solutii optime pentru diferitele categorii de cetateni romani care se afla inca in strainatate, fara o posibilitate reala de a-si continua sederea in acele state.
Tot din dispozitia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, urmare coordonarii cu ministrul afacerilor externe ceh Tomas Petricek, cu care a avut o discutie telefonica, Reprezentanta Permanenta a Romaniei la Bruxelles a facut demersuri in cursul zilei de ieri pentru un demers coordonat la nivel UE in vederea repatrierii turistilor cetateni europeni aflati in state din afara Europei", se mai arata in comunicat
MAE face apel catre cetatenii romani de a evalua in mod responsabil oportunitatea calatoriilor in strainatate in acest moment
Ministeru Afacerilor Externe le cere romanilor sa fie intelegatori si responsabili si sa evalueze serios o eventuala deplasare in strainatate in acest moment.
"Astfel de calatorii pot antrena riscuri majore, periclitand siguranta cetatenilor si posibilitatea acestora de revenire in tara", transmite MAE.
De asemenea, oficialii MAE fac apel la cetatenii romani cu domiciliu sau resedinta in strainatate de a respecta cu strictete recomandarile autoritatilor din aceste state si subliniaza ca deplasarile catre Romania nu sunt recomandate. Aceste deplasari pot fi afectate de restrictiile impuse de statele de tranzit si pot constitui un factor suplimentar de propagare a infectiei cu COVID-19, punand astfel in pericol siguranta celor de acasa.
Citeste si:
Ministerul Finantelor ia in calcul amanarea platii impozitului pe venit cu DOUA LUNI
Sursa:
Ministerul Afacerilor Externe