Coronavirusul surprinde prin violenta: Numarul de infectii a depasit cele mai negre scenarii
coronavirusepidemiepandemiechinacoronavirus china
Epidemia cu coronavirus izbucnita in regiunea Wuhan din China este departe de a lua sfarsit. Ultimul bilant intocmit de autoritati aduce vesti ingrijoratoare, alte zeci de decese si sute de cazuri de infectare, in intreaga lume.
Conform autoritatilor, pana joi, decedasera la nivel global nu mai putin de 564 de persoane, din cauza infectarii cu coronavirus. Dintre acestea, numai doua au decedat in afara Chinei. Una dintre persoane a incetat din viata in Hong Kong si cealalta in Philipine.
Numarul cazurilor de infectei a depasit cu brio bilantul epidemiilor care au zguduit China in ultimul decenziu. Conform ultimului raport transmis de autoritati, la nivel global au fost confirmate 27,602 de cazuri de coronavirus, dintre care 27,378 sunt in China.
Autoritatile mai transmit ca 14,314 de pacienti au fost internati in spital in Hubei, dintre care 756 se afla in stare grava.
China s-a mobilizat exemplar in fata epidemiei. Intrarile si iesirile din orasele aflate sub zona de risc epidemiologic sunt pazite cu arma in mana,
OMS a decretat "stare de urgenta internationala", iar statele lumii au luat masuri in vederea prevenirii unei panemii. Spre exemplu, la noi,
Posta Romana a suspendat serviciile de expediere catre China, iar alte state au ajuns atat de departe incat au inchis liniile directe de zbor cu China.
Cum putem preveni imbolnavirea?
Coronavirusul se transmite precum gripa, pe cale orala, prin tuse, stranut, vorbit, sau prin contact direct sau indirect cu secretiile respiratorii aflate pe mainile acestora sau pe suprafete contaminate, si poate fi letal. Nu exista un vaccin avizat de comunitatea stiintifica si medicala, care sa protejeze populatia impotriva acestei noi tulpini de virus.
”Evitati contactul cu persoanele bolnave (nu calatoriti in zonele cu risc, evitati aglomeratiile (unde exista risc crescut de a intra in contact cu o persoana infectata, nu stati langa persoanele care tusesc sau stranuta, nu vizitati si nu duceti in colectivitati persoanele bolnave).
Respectati regulile generale si individuale de igiena: utilizarea batistei si spalatul pe maini, pusul mainii la gura atunci cand tusim sau stranutam, evitarea contaminarii prin atingerea cu mainile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnica a locuintelor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum si igienizarea spatiilor si a suprafetelor.
Spalati-va cat mai des pe maini cu apa si sapun, spalatul trebuie sa dureze cel putin 20 de secunde, insistand pe pliurile si spatiile interdigitale, apoi uscati mainile cu prosoape de hartie sau aer cald sau daca nu sunteti in apropierea apei puteti utiliza, cu eficinta mai redusa, un dezinfectant pe baza de alcool”, recomanda medicul Tudor Ciuhodaru.
Pe aceeasi tema: