Cel mai puternic lider din UE, avertisment dur pentru Putin: ce i se pregateste Moscovei, de fapt, daca invadeaza Ucraina
sanctiuni rusiaucrainainvazie ucraina
Presiunile tot mai mari exercitate de Rusia la granita cu Ucraina au alertat liderii europeni. Cel mai puternic om de la varful comunitatii europene tocmai a lansat un avertisment dur la adresa lui Vladimir Putin, prezentandu-i consecintele pe care le va avea de suportat, daca va decide sa invadeze Ucraina.
Ursula von der Leyen, sefa Comisiei Europene, sustine ca Moscovei i se vor aplica sanctiuni dure si va avea de suportat costuri masive, daca va invada Ucraina.
"Nu ar trebui sa renuntam niciodata la munca in diplomatie", a spus von der Leyen.
"Dar suntem foarte clari ca – in cazul in care va mai exista o alta agresiune militara a Rusiei impotriva Ucrainei – aceasta va avea consecinte grave si costuri masive pentru Rusia", a punctat oficialul UE.
Totusi, Rusia sustine ca nu isi doreste un razboi. Oficialii de la Moscova au, insa, propriile lor nemultumiri pe care le aduc ca argument pentru atitudinea pe care o au in prezent. Ei spun ca extinderea NATO in apropierea granitelor sale reprezinta o amenintare pentru securitatea nationala si vrea sa se angajeze ca Ucraina - fosta parte a Uniunii Sovietice - nu se va alatura niciodata aliantei militare transatlantice.
UE a pregatit deja masurile care vor lovi Rusia, daca invazia se va materializa
Potrivit sefei Comisiei Europene, Uniunea ar fi pregatit deja un pachet "robust" si "foarte cuprinzator" de sanctiuni pentru Moscova, daca se va concretiza scenairul invaziei.
"Pana acum [pachetul] se refera la sectorul economic si financiar", lasand de inteles faptul ca posibil sa fie adoptate, in caz de forta majora, si alte tipuri de sanctiuni impotriva Moscovei.
Despre masurile economice care ar fi aplicate Rusiei, sefa Comisiei Europene spune ca acestea ar limita accesul Rusiei la pietele financiare ale Uniunii Europene si ar limita accesul Rusiei la bunuri si tehnologii esentiale de care are nevoie si care nu pot fi furnizate si inlocuite cu usurinta.
"Dupa cum stim, Rusia are o economie foarte unidimensionala, concentrata in mare parte pe exportul de combustibili fosili. Stim ca este crucial ca Rusia sa aiba acces la aceste bunuri si capital si, prin urmare, trebuie sa fie in interesul Rusiei sa detensioneze situatia", puncteaza oficialul UE.
Si Rusia ar putea riposta, iar consecintele ar fi dure pentru UE
Unii analisti economici nu sunt foarte increzatori in sansele Uniunii Europene de a avea succes cu astfel de sanctiuni in fata Moscovei. Acestia se tem ca Kremlinul ar putea riposta prin taierea sau blocarea aprovizionarii cu energie, ducand la intreruperi de curent in blocul comunitar si la adancirea crizei energetice deja existente.