CE avertizeaza Polonia: UE nu este doar o vaca de muls sau o masina de facut bani
uecoruptiekovesiparchetul europeanprocuror sef europeanpoloniafonduri europene
Vicepresedintele Comisiei Europene (CE), Jyrki Katainen a declarat, miercuri, intr-o vizita la Varsovia, ca Polonia nu ar trebui sa mai trateze Uniunea Europeana ca pe o "vaca de muls" sau ca pe o "masina de facut bani".
"UE nu este doar o masina de facut bani si nicio o vaca de muls. Asteptam o contributie mai consistenta din partea Poloniei la crearea viitorului Europei", a declarat Jyrki Katainen, citat de Reuters.
UE are, de mai multa vreme, o atitudine critica la adresa Poloniei, din cauza modificarilor majore pe care Guvernul de la Varsovia le-a adus Legilor justitiei si care pericliteaza lupta imporiva coruptiei.
Pentru a rezolva problema, Consiliul Europei a somat Polonia sa restabileasca independenta justitiei. Dar cum Varsovia n-a lua masuri, inca din iulie 2018, CE a lansat o procedura formala de sanctionare a Poloniei din cauza noii legi privind functionarea Curtii Supreme de Justitie. Apoi, la inceputul lunii aprilie 2019, CE a lansat inca o procedura similara.
In contextul in care, momentan, nici astfel de masuri nu dau rezultate, Parlamentul European a votat un proiect de lege care prevede ca acordarea fondurilor europene nerambursabile va fi conditionata de respectarea statului de drept. Ca legea sa produca efecte, e nevoie, insa, ca ea sa fie votata si de Consiliul Uniunii Europene.
De ce ne intereseaza pe noi acest lucru? Din cauza ca, in repetate randuri, lideri europeni au facut paralele intre atacurile lansate de politicieni la independenta justitiei din Polonia cu cele care au loc in Romania.
Reamintim ca, la inceputul lunii aprilie, atat Comisia Europeana, cat si conducerea Parlamentului European au transmis avertismente dure si ferme catre Guvernul Romaniei in legatura cu amenintarile la adresa statului de drept si a independentei justitiei din tara noastra.
Din pacate, riscul ca Romania sa ajunga intr-o situatie la fel de delicata ca cea a Poloniei, in cadrul UE, este unul ridicat, din cauza ca Parlamentul Romaniei nu a tinut pana acum cont de recomandarile UE si a continua sa modifice Legile justitiei, punand in pericol existenta statului de drept.
Comisia Europeana, dar si Parlamentul European si-au exprimat ingrijorarea cu privire la pericolul asupra independentei justitiei in ultimii doi ani, in permanenta. Oficialii europeni au cerut imperativ Guvernului de la Bucuresti sa nu mai modifice Codurile penale, Legile justitiei si nici sa intervina asupra procedurilor judiciare. De asemenea, candidatura lui Kovesi la Parchetul European (EPPO) a scos la iveala alte probleme ale Romaniei, oficialii europeni spunand ca se fac presiuni enorme de la Bucuresti impotriva fostei sefe DNA, iar explicatia gasita de acestia a fost pe cat de simpla, pe atat de dura: politicienilor le este teama de Kovesi fiindca eficienta sa dovedita in fruntea DNA impotriva coruptiei ar capata dimensiuni si mai mari, la nivel european, si ar scoate la lumina si mai mult coruptia din Romania, subliniaza oficialii unora dintre cele mai puternice institutii din UE.
Citeste si:
Frans Timmermans: Uniunea Europeana nu va accepta ca Romania sa reduca intensitatea luptei impotriva coruptiei
Sursa foto: pexels.com