In aceste conditii, varianta unui Brexit fara acord incepe sa devina din ce in ce mai plauzibila. Totodata, data pana la care Marea Britanie ar fi trebuit sa paraseasca UE ar putea fi amanata pentru cateva luni. De asemenea, mai multe voci importante de pe scena politica britanica pun presiuni pe Theresa May in vederea organizarii unui nou referendum. Intr-o interventie rara pe o tema de interes politic, Regina Elisabeta a II-a a transmis chiar un mesaj politicienilor britanici, cerandu-le sa gaseasca cat mai curand un numitor comun in toata aceasta poveste.
Tema Brexit-ului este insa o tema foarte importanta de discutie si pentru tara noastra, numarul romanilor aflati la munca sau la studii pe taram britanic depasind la acest moment cifra de 410.000. Presa britanica a inflamat spiritele spre finele anului trecut, publicand mai multe materiale in care se vorbea despre introducerea unor conditii mult mai dure pentru imigranti. De altfel, romanii s-au confruntat de-a lungul anilor cu o oarecare reticienta aratata de poporul britanic, chiar daca la nivel declarativ lucrurile stateau bine din toate punctele de vedere. Asadar, ce urmeaza sa se intample cu romanii aflati la munca sau la studii in Marea Britanie dupa ce Brexit-ul va fi dus la bun sfarsit?!
La jumatatea lunii ianuarie, presedintele Klaus Iohannis a vorbit despre preocuparea romanilor cu privire la aceasta tema, preocupare fireasca avand in vedere ca “foarte multi romani au rude si prieteni care traiesc si muncesc in Marea Britanie”. Presedintele i-a linistit insa pe romani, transmitand ca nu exista niciun motiv pentru ca acestia sa se ingrijoreze din cauza Brexit-ului. Conform spuselor lui Iohannis, in cazul in care Brexit-ul se va face in cele din urma cu un acord, “romanii din Marea Britanie au toate drepturile asigurate si garantate”.
In continuare, Klaus Iohannis a spus ca autoritatile romane sunt pregatite si pentru varianta unui Brexit fara acord. Presedintele a mentionat ca Romania “este pregatita sa duca negocieri si in cazul altor scenarii”.
Acordul de retragere negociat de Marea Britanie cu Uniunea Europeana garanteaza protejarea drepturilor romanilor stabiliti in prezent in Marea Britanie si chiar si a celor care se vor stabili in aceasta tara pana la data de 31 decembrie 2020. Insa, in cazul in care acordul nu va fi aprobat in cele din urma de parlamentul britanic, toate calculele vor fi date peste cap, Marea Britanie urmand sa decida ce decizii va lua in aceasta privinta.
Seful diplomatiei romane, Teodor Melescanu, si-a exprimat dorinta ca Brexit-ul sa se faca in cele din urma cu un acord care “sa permita o iesire ordonata si predictibila a Regatului Unit din Uniunea Europeana”. Totusi, Melescanu recunoate ca in cazul in care parlamentul britanic va respinge din nou acordul de retragere, “va fi nevoie de unele consultari cu privire la viziunea britanica despre viitorul relatiilor dintre Regatul Unit si UE”.
Ministrul roman de externe vorbeste pe aceasta tema si despre intalnirea lui cu fostul sau omolog britanic, Boris Johnson. Acesta i-a dat asigurari lui Melescanu ca romanii nu vor fi afectati in niciun fel de iesirea Marii Britanii din UE. Pentru a isi intari spusele, Boris Johnson a vorbit despre medicii si asistentele medicale venite din tara noastra in Marea Britanie pentru a munci. Conform spuselor lui Johnson, plecarea acestora ar da peste cap intreg sistemul de sanatate al Regatului Unit.
Alex Milcev, seful departamentului de asistenta fiscala si juridica din cadrul EY Romania, spune ca “indiferente de versiunea de Brexit pe care o vom avea, nu va exista un exod din Marea Britanie si nici nu vom vedea o intoarcere in masa a romanilor acasa sau in alte tari”. Potrivit spuselor lui, impactul post-Brexit se va resimti imediat asupra mediului de afaceri, in special in ceea ce priveste comertul cu amanuntul.
Ultimele NOUTATI
Se elimina aceasta taxa! Cine sunt romanii care nu mai sunt obligati sa plateasca la stat pe 2025
Miscarea anului pe piata bancara de la noi. Banca Transilvania ajunge in Republica Moldova si preia cea mai mare companie de creditare non-bancara
Nu suntem tara cu cele mai mici salarii din UE. Lista celor 10 state cu salarii minime sub 1000 de euro pe luna
Romanii scot banii de la saltea si cumpara masiv titluri de stat. Plasamente impresionante, cifrele aici
Cat valoreaza cu adevarat businessul tau? Greseala pe care 90% dintre antreprenori o fac
Partenerii nostri
[MODEL] Act aditional telemunca si reglementari cheie
Mutarea unui salariat la alt punct de lucru si modificarea functiei - PROCEDURA
Noul REGES online - provocari pentru angajatori! Cum le poti depasi rapid?
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
Deductibilitate cheltuieli auto: Cele mai frecvente greseli constatate de ANAF
Formularul 217: Cine are obligatia depunerii si care este termenul limita
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare
Sterilizarea va fi OBLIGATORIE pentru TOTI cainii fara Pedigree, cu sau fara stapan
Intrarea in insolventa: Ce trebuie sa stie un creditor inainte de a actiona