Datele apartin sondajului efectuat la comanda postului Sky News.
Noul Parlament va avea misiunea de a decide data la care va avea loc Brexit-ul si felul in care va arata acesta, daca vom avea un hard Brexit sau daca divortul de Uniunea Europeana se va produce in baza unui acord complex. Date fiind primele rezultate ale Exit-Poll-urilor, prin victoria partidului lui Boris Johnson, intelegem ca britanicii nu isi mai doresc sa faca parte din marea familie europeana.
Boris Johnson este adeptul parasirii Uniunii Europene de catre Marea Britanie cu orice pret. El a declarat in nenumarate randuri ca va scoate Marea Britanie din UE fie in baza unui acord, fie in lipsa acestuia. Johnson a anuntat ca va scoate Marea Britanie din UE pana la 31 ianuarie 2020, deci, e posibil ca Brexit-ul sa aiba loc foarte curand.
Ramane de vazut cum va contura noua majoritate parlamentara britanica divortul de Uniunea Europeana.
Premierul irlandez Leo Varadkar isi exprima, inainte de aflarea rezultatelor, speranta ca votul de astazi va clarifica situatia in UK.
"Cred ca lucrul cel mai bun pentru Irlanda, pentru Regatul Unit, pentru Europa ar fi un sfarsit al nesigurantei. Deci fie ca prim-ministrul (Boris) Johnson va castiga cu o larga majoritate, fie ca partidele care sunt pentru ramanerea in UE obtin o majoritate impreuna, vom lucra cu aceasta”, a spus premierul irlandez Leo Varadkar, citat de DPA.
In privinta Romaniei, Klaus Iohannis declara in toamna acestui an ca a purtat mai multe discutii cu premierul britanic pe tema brexitului si a efectelor pe care divortul de UE le va avea asupra romanilor catre traiesc in Marea Britanie.
Aproximativ 450.000 de romani traiesc in UK, dar exista si foarte multi britanici in Romania, motiv pentru care presedintele a dat asigurari ca drepturile cetatenilor vor fi respectate de ambele parti.
Insa comunitatea de romani din Marea Britanie este ingrijorata cu privire la Brexit si se pare ca multi romani au decis deja sa plece.
”Ce pot sa va spun din ceea ce am constatat in comunitatea noastra este ca multi conationali au decis sau au in vedere sa paraseasca Marea Britanie datorita Brexit-ului. Foarte multi nu sunt informati corect si aceasta incertitudine ii sperie pe multi. Consider ca toti cei care vor ramane in Marea Britanie dupa Brexit vor fi afectati intr-un fel sau altul”, a declarat pentru Libertatea Marius Misin, presedinte al Societatii Romanilor din East Midlands.
”Pentru multi dintre noi, casa noastra este in Marea Britanie. Sunt foarte multi europeni, inclusiv romani, care au locuit in Marea Britanie de zeci de ani, au crescut copii, au platit taxe, au condus afaceri aici”, a declarat pentru Libertatea Alexandra Bulat, studenta la doctorat la University College London si purtatoare de cuvant pentru campania ”The 3 Million”, care militeaza pentru drepturile cetatenilor UE.
Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, referitor la alegerile parlamentare care au loc joi in Marea Britanie, ca pentru romanii care traiesc in aceasta tara este foarte important cum viitoarea conducere va implementa sau nu iesirea din Uniunea Europeana.
"Scenariul cel mai bun, in situatia data, ar fi pastrarea drepturilor si a responsabilitatilor ca si cetateni membri ai Uniunii Europene. Indiferent de miscarile politice ulterioare, respectarea statului pentru sutele de mii de romani care muncesc, invata, au companii, au firme in Marea Britanie, asa cum el a fost stabilit in interiorul pietei unice a Uniunii Europene, reprezinta, dupa parerea mea, cea mai buna si cea mai favorabila atitudine pe care Marea Britanie, indiferent cine castiga alegerile, ar trebui sa le respecte. Pentru romani este important cum viitoarea conducere politica va implementa sau nu iesirea din Uniunea Europeana.
Deocamdata, nu se poate spune care dintre partide, laburistii sau conservatorii, pot asigura o astfel de predictibilitate.Pot spune ca din zone precum politicianul Nigel Farage am auzit niste semnale extrem de negative, in legatura cu perspectivele si drepturile cetatenilor europeni aflati in Marea Britanie si, din acest punct de vedere, daca aceasta este atitudinea ce va fi impartasita de viitoarea conducere politica la Londra, atunci s-ar putea sa existe o problema", a declarat, pentru MEDIAFAX, Cristian Diaconescu.