Atac chimic in Siria: Peste 70 de persoane decedate
atac chimicsiriasuamorti
Un presupus atac cu arme chimice a avut loc in orasul sirian Douma, ultima reduta a rebelilor din regiunea Ghuta de Est. In urma atacului cel putin 70 de persoane au murit. Departamentul de Stat al SUA cere tragerea la raspundere a regimului Bashar al-Assad.
Imagini cu mai multe victime ale atacului si numarul persoanelor decedate a ajuns in presa datorita organizatiei Castile Albe care au facut un apel umanitar. Tot membrii organizatiei au declarat ca numarul deceselor ar putea creste.
"Saptezeci de persoane au murit prin asfixiere si alte cateva sute prezinta simptomele sufocarii", a spus Raed al-Saleh, directorul organizatiei.
Uniunea Organizatiilor de Asistenta Medicala a confirmat numarul persoanelor decedate. Multi localnici au simptome specifice pentru expunerea la substante neurotoxice sau clor, precum convulsii si saliva abundenta.
Pana in prezent nu se cunosc foarte multe detalii legate de modul in care a fost facut acest atac chimic. Potrivit unor surse de la fata locului, s-ar fi fost folosit un dispozitiv de tip bomba-butoi cu gaz sarin, care a fost aruncat dintr-un elicopter.
Informatiile stiute pana in acest moment au fost catalogate ca fiind inspaimantatoare de Departamentul de Stat al SUA, care a cerut tragerea la raspundere a regimului condus de catre Bashar al-Assad.
"Urmarim indeaproape informatiile ingrijoratoare privind un alt presupus atac cu arme chimice, de data aceasta care a vizat un spital din Douma, Siria. Rapoartele din partea mai multor contacte si a personalului medical de la fata locului indica un numar mare de victime, inclusiv in randul familiilor care se ascund in adaposturi. Aceste informatii, daca sunt confirmate, sunt ingrozitoare si necesita un raspuns imediat al comunitatii internationale. Regimul Assad si sustinatorii acestuia trebuie sa fie trasi la raspundere si trebuie prevenite noi atacuri. Rusia, cu sprijinul neclintit pentru regim, poarta raspunderea pentru aceste atacuri brutale, care vizeaza nenumarati civili prin sufocarea celor mai vulnerabile comunitati din Siria cu arme chimice. Prin protejarea Siriei, Rusia si-a incalcat angajamentele fata de Natiunile Unite ca garant. A incalcat Conventia privind Armele Chimice si Rezolutia 2018 a Consiliului de Securitate al ONU. Protejarea regimului Assad de catre Rusia si incapacitatea de a opri folosirea armelor chimice in Siria pun sub semnul intrebarii angajamentul Rusiei de a solutiona criza globala si prioritatile pentru neproliferare. Statele Unite cer Rusiei sa inceteze imediat acest sprijin si sa colaboreze cu comunitatea internationala pentru a preveni alte atacuri chimice barbare", a transmis Heather Nauert, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat.
Citeste si:
Cum castiga Statul Islamic trei milioane de dolari pe zi