Asa arata razbunarea de la Moscova. Rusii au mai taiat gazul unei tari europene: cine s-a trezit azi cu robinetul inchis
gaze naturale rusianatorazboi ucrainafinlandasuedia
Rusia pare sa nu fi glumit cand a anuntat ca "statele neprietenoase" trebuie sa achite in ruble importurile de gaz natural de la Moscova. Astazi, inca o tara europeana a ramas fara livrari din partea rusilor, pe fondul nerespectarii decretului semnat de Putin in acest sens.
Conform unor informatii pe care CNN le-a publicat vineri, Rusia va stopa pe 21 mai exporturile de gaze naturale catre Finlanda. Interdictia incepe sa se aplice inca de la primele ore ale diminetii.
"In dupa-amiaza zilei de vineri, 20 mai, Gazprom Export a informat Gasum ca livrarile de gaze naturale catre Finlanda in baza contractului de furnizare al lui Gasum vor fi intrerupte sambata, 21 mai 2022, la ora 07.00", transmit finlandezii.
"Este profund regretabil ca furnizarile de gaze naturale vor fi oprite", a declarat Mika Wiljanen, CEO al companiei de stat Gasum.
Din fericire, autoritatile de aici au situatia sub control, cel putin in urmatoarele luni
Conform oficialilor finlandezi, situatia nu era dificil de anticipat, motiv pentru care s-au pregatit si vor apela la alte surse pentru a face livari catre clienti. Conform celor declarate de acestia pana acum, nu sunt premisele unor intreruperi inreteaua nationala, in lunile care urmeaza.
Cu toate acestea, ramane de vazut ceea ce se va intampla la iarna. Insusi oficialul finlandez recunoaste ca va fi o perioada cu provocari din aceasta perspectiva.
Decizia rusilor vine la o saptamana dupa ce rusii au blocat si exporturile de energie electrica catre finlandezi, acuzandu-i ca au de efectuat plati restante.
RAO Nordic, o filiala a holdingului energetic rusesc de stat Inter RAO, a anuntat ca"aceasta situatie este exceptionala si s-a intamplat pentru prima data in cei peste 20 de ani de istorie comerciala a noastra”. Coicidenta sau nu, stoparea exporturilor de energie spre Finlanda a venit la o zi dupa ce tara si-a anuntat intentia de a adera la NATO.
In aceste conditii, analistii geopolitici sustin ca Vladimir Putin se foloseste de gazul si energia sa electrica ca de niste veritabile arme de razboi impotriva statelor care il critica pentru razboiul declansat in Ucraina si care vor sa adere la NATO.
Te-ar putea interesa si: Impozitul pe venit, contributiile CAS si CASS, ELIMINATE si pentru acesti angajati: se relaxeaza din nou politicile fiscale
Pentru a intra in NATO, Suedia si Finlanda au nevoie de acordul tuturor celor 30 de membri, dar Turcia se opune
Aderarea Finlandei si a Suediei la NATO ramane inca sub semnul intrebarii, fiindca orice decizie privind extinderea necesita aprobarea tuturor celor 30 de membri ai aliantei si a parlamentelor acestora, iar Turcia, dupa cum stim, nu este de acord. Amintim faptul ca Rusia are o granita de 1.300 de kilometri cu Finlanda.
Erdogan a transmis luni ca
Turcia nu sustine aceasta aderare si, pentru fiecare tara, a adus propriile argumente care ar sta la baza acestei opozitii. De exemplu, Erdogan sustine ca Suedia este un "incubator" pentru organizatiile teroriste si adaugand ca acestea au teroristi in parlamentul lor.
De asemenea, oficialii turci mai considera ca Suedia si Finlanda gazduiesc oameni despre care spun ca sunt legati de grupuri pe care le considera teroriste.