Ancheta s-a finalizat. Cercetatorii au descoperit ca pandemia putea fi prevenita
pandemieomserori in pandemie
Comisia Independenta pentru Starea de Pregatire si Raspunsul la Pandemie (IPPR) a finalizat o analiza, solicitata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), iar concluziile sunt clare:
pandemia de coronavirus putea fi prevenita.
Pentru aceasta, era nevoie doar de un raspuns, ferm, coordonat, care sa stinga epidemia izbucnita in China.
Daca s-ar fi intervenit prompt, epidemia din China nu s-ar fi raspandit, iar omenirea nu s-ar mai fi confruntat, de mai bine de un an, cu poate cea mai grava criza sanitara a ultimului secol.
”Daca restrictiile de calatorie ar fi fost impuse mai repede si in mod mai extins, ar fi existat o inhibare serioasa a rapidei transmisii a virusului. Trebuie sa realizam ca traim in secolul XXI, nu in Evul Mediu”, a spus fostul premier neo-zeelandez Helen Clark, unul dintre co-presedintii care au elaborat proiectul.
Potrivit IPPR, OMS a reactionat cu intarziere, decretand pandemie de-abia pe 11 martie 2020, desi ar fi trebuit sa declare ca exista o situatie de urgenta internationala, pana la finele lui ianuarie.
In raport e criticata si lipsa de actiune a statelor bogate din Europa si America de Nord, care nu au luat masuri in luna februarie, fiind considerata in raport o luna irosita.
Ce putem face pe viitor, pentru a actiona mai eficient?
”In viitor, trebuie folosita o abordare precauta de la inceput, astfel incat sa se presupuna ca o boala respiratorie s-ar putea raspandi de la om la om daca nu s-a dovedit contrariul”, se arata in raportul IPPR, citat de Financial Times.
Pentru ca, in viitor, situatia sa nu se mai repete, in cazul in care va aparea alt agent patogen ce se va transmite de la om la om si va prezenta riscul de a izbucni o noua pandemie, IPPR recomanda infiintarea unui Consiliu Global pentru Amenintari contra Sanatatii.
De asemenea, se recomanda sporirea atributiilor OMS, in a investiga si publica informatii despre boli fara aprobari guvernamentale.
”Cerem un nou sistem de supraveghere si alerta care sa aiba la baza transparenta si care sa permita OMS sa publice informatii imediat”, a subliniat copresedinta Ellen Johnson Sirleaf, o fosta presedinta liberiana.
Nu in ultimul rand, si banii sunt un aspect pe care trebuie sa il luam in calcul, vazand in actuala pandemie cata nevoie avem de fonduri de rezerva, pe care sa le putem folosi in caz de urgenta.
Prin urmare, se recomanda si infiintarea unui astfel de fond de urgenta, cu 5-10 miliarde de dolari pe an si 50-100 de miliarde de dolari in caz de situatie critica.