Amenzi de pana la 2.500 de euro pentru parintii care nu isi vaccineaza copiii impotriva rujeolei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Amenzi de pana la 2.500 de euro pentru parintii care nu isi vaccineaza copiii impotriva rujeolei
Amenzi de pana la 2.500 de euro pentru parintii care nu isi vaccineaza copiii impotriva rujeolei
de Magda Florea la 06 Mai. 2019
Urmareste-ne pe Google News
rujeolavaccinamenzivaccin rorcampanievirussanatatespitale

Parintii care nu isi vaccineaza copiii impotriva rujeolei vor fi amendati cu 2.500 de euro, conform unui proiect de lege propus de ministrul german al Sanatatii, Jens Spahn. Evident, aceasta masura, daca va fi aplicata, va fi valabila doar pe teritoriul Germaniei.

Numarul bolnavilor de rujeola a ajuns in Germania la cel mai inalt nivel din ultimii 19 ani. Ca urmare a acestui fapt, in tara a fost lansata o ampla dezbatere asupra necesitatii vaccinarii copiilor. In timp ce unii parinti sunt pro vaccinare, altii reufza sa efectueze vaccinurile copiilor, motiv pentru care, initiatorul proiectului, vrea ca parintii sa fie constransi de lege sa mearga cu micutii la medic.
 
"Vreau sa elimin rujeola”, a declarat Spahn pentru ziarul Sonntag, citat de Reuters. „Oricine merge la gradinita sau scoala trebuie vaccinat impotriva rujeolei. Oricine nu isi vaccineaza copilul poate fi amendat cu pana la 2.500 de euro”, a mai spus el.
 
Spahn este increzator ca, pentru proprunerea sa legislativa, are sprijinul coalitiei conservatoare a Angelei Merkel, din care face parte, dar si al social-democratilor.
 

Aceeasi problema si in Romania

 
Si tara noastra se confrunta cu o rata mare a imbolnavirilor de rujeola in randul copiilor. La fel ca in Germania, societatea civila se imparte in doua tabere. Pe de-o parte sunt parintii care considera ca vaccinurile fac mai mult rau decat bine unui copil, temandu-se de efectele adverse ale acestora, care, spun ei, ar duce chiar si la autism, iar pe de cealalta parte sunt parintii care spun ca vaccinurile ii protejeaza pe copii, lipsa acestora provocand chiar decesul, in unele cazuri.
 
In timp ce societatea este divizata in pareri pro si contra, medicii si autoritatile au o opinie comuna, si aceea ca vaccinarea este benefica, necesara si protejeaza sanatatea micutilor de afectiuni care le-ar putea provoca decesul.
 
In primele trei luni ale anului s-au inregistrat aproximativ 70 de decese la nivel national din cauza rujeolei, iar in ultimii doi ani, mii de cazuri diagnosticare astfel au ajuns in spitale. Romania se confrunta in ultimii ani cu una dintre cele mai agresive epidemii de rujeola, dupa ce rata vaccinarii a scazut semnificativ, iar autoritatile nu au lansat masuri legislative eficiente care sa ii constranga cumva pe parinti sa isi vaccineze copiii.
 
 Vaccinare impotriva rujeolei a scazut alarmant in ultimii ani si, desi recomandarea OMS este de 95%, in tara noastra rata a ajuns la aproximativ 80%, insa exista judete in Romania si cu rata de vaccinare de doar 50%.
 
Totodata, nici campaniile de informare nu sunt foarte populare la noi, iar parintii se informeaza din surse nesigure, adesea gresite, motiv pentru care ajung sa decida in necunostinta de cauza asupra vietii propriului copil, contrazicand medicii si asigurarile date de institutiile statului cu privire la eficienta si necesitatea vaccinurilor.
 
Totusi, Guvernul din Romania a pus in miscare cateva masuri, de a caror eficienta atarna multe semne de intrebare si care, cu siguranta, ar trebui suplimentate. Amintim, astfel, despre campania pentru sensibilizarea opiniei publice, dar si propunerea legii care presupune faptul ca parintii vor fi nevoiti sa prezinte dosarul de imunizare daca vor sa isi inscrie copiii la scoala sau gradinita. 
 
De asemenea, s-au propus amenzi de pana la 1.000 de euro pentru parintii care nu isi vaccineaza copiii in situatii de risc. Acest lucru a starnit dezbateri chiar si in Parlament, unde mai multi deputati au sustinut ca acest lucru ar incalca libertatea parintilor de a decide ce este mai bine pentru copiii lor.
 

Unicef trage un semnal de alarma: Cazurile de rujeola se inmultesc alarmant, la nivel mondial

 
La inceputul lunii martie, Unicef lansa un semnal de alarma fata de cresterea rapida a cazurilor de rujeola din anumite regiuni ale lumii. La nivel mondial, 98 de state noi au anuntat cazuri de imbolnaviri in 2018, comparativ cu anul anterior. 
 
Anunturile au venit din state considerate a fi scapat complet de pojar, pe locul intai fiind Brazilia, unde anul trecut s-au inregistrat peste 10.000 de noi bolnavi de rujeola. 
 
In Filipine, numarul celor infectati ajunge la 13.000, in timp ce in Madagascar din septembrie pana acum s-au imbolnavit peste 76.000 de persoane de rujeola. Dramatica este si situatia din Ucraina, unde doar in primele saptamani ale anului s-au inregistrat 24.000 de noi cazuri de pojar.
 
OMS si-a propus ca, pana in anul 2020, virusul pojarului sa fie complet eradicat. Doar cateva tari au atins acest tel pana acum. In Europa, se pot lauda cu aceasta performanta, printre altele, state ca Estonia, Finlanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Cehia.

Citeste si: Prognoza meteo pentru luna mai: Ploi torentiale, vijelii si vreme instabila
 

De ce este atat de periculoasa rujeola?

 
Rujeola sau pojarul este o infectie virala foarte contagioasa care apare ca o eruptie cutanata si care are simptome asemanatoare cu raceala. Boala este cauzata de Morbillivirus, din familia Paramyxovirus si se transmite pe calea aerului, prin tuse sau stranut.
 
Virusul rujeolic poate trai pana la doua ore pe diferite suprafete sau in aer si poate infecta 90% din persoanele sensibile. Inainte de crearea vaccinului impotriva rujeolei, boala afecta aproape fiecare persoana in timpul copilariei. Desi imunizarea a redus dramatic incidenta rujeolei in Europa, boala continua sa provoace focare frecvente in comunitatile de copii nevaccinati.

La nivel global, rujeola ramane o cauza principala de deces in randul copiilor, estimandu-se ca aproximativ 160.000 de copii mor in fiecare an din cauza complicatiilor bolii, informeaza expertii din cadrul Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC – European Centre for Disease Prevention and Control).
 
Rujeola poate afecta pe oricine, insa au un risc crescut de a dezvolta boala:
 
Persoanele nevaccinate impotriva rujeolei
Oamenii neimunizati care calatoresc in tarile in curs de dezvoltare, unde rujeola este mai frecventa
Persoanele cu o deficienta de vitamina A
Simptomele apar dupa 10 - 12 zile de la momentul infectarii
Principalele simptome ale rujeolei apar la aproximativ doua saptamani dupa ce copilul a fost infectat. Rujeola incepe sa se manifeste prin ochi rosii, secretii nazale, tuse si febra mare, dupa care apare eruptia cutanata.
 
Rujeola, pe etape:
 
Perioada de incubare – incepe cu momentul infectarii si dureaza aproximativ 11 zile, timp in care nu apare niciun simptom
Instalarea simptomelor prodromale (care anunta aparitia bolii) - congestie nazala, tuse, febra. Se manifesta timp de aproximativ trei zile si sunt insotite de pete albe mici (pete Koplik), care apare in interiorul gurii. Copiii devin contagiosi cu patru zile inainte de inceperea eruptiilor cutanate si pot transmite boala timp de patru zile dupa ce eruptiile apar, ceea ce inseamna ca din aceasta etapa boala devine contagioasa.
Prezenta eruptiei cutanate – apar mici pete rosii pe fata, incepand cu linia parului si in spatele urechilor, dupa care se raspandesc pe gat, corp, brate, maini si picioare. Dupa aparitia eruptiilor cutanate, febra poate depasi 40 de grade Celsius. Dupa cateva zile, febra se reduce si eruptiile cutanate dispar.
 

Rujeola – o boala extrem de contagioasa
 

Rujeola este o boala care se transmite de la om la om. Virusul rujeolic traieste in secretiile nazale si faringiene ale persoanei infectate. Prin urmare, se poate raspandi la alte persoane prin tuse si stranut. Nu uita ca virusul poate trai timp de pana la doua ore in aer sau pe diferite suprafete, deci este foarte important sa pastrezi distanta de persoanele infectate si sa nu-ti atingi ochii, nasul si gura cu mainile.

Persoana infectata poate raspandi virusul fara sa fie constienta de acest lucru, avand in vedere ca boala poate fi transmisa cu 4 zile inainte de aparitia eruptiilor cutanate.

Rujeola poate fi o boala grava la toate grupele de varsta, insa este deosebit de periculoasa in cazul copiilor mai mici de 5 ani si la adultii cu varste peste 20 de ani. Conduce frecvent la complicatii severe, cum ar infectiile pulmonare joase, infectii ale creierului si infectii bacteriene secundare - acestea din urma necesita tratament, antibiotic.

Complicatii severe:
 

Pneumonie - persoanele cu un sistem imunitar slabit pot dezvolta diferite forme de pneumonie, care, uneori, pot duce la decesul persoanei infectate

Encefalita - aproximativ 1 din 1000 de persoane cu rujeola dezvolta encefalita, o inflamatie a creierului care poate provoca varsaturi, convulsii, si, rareori, coma sau chiar deces. Encefalita poate aparea si la cateva luni dupa aparitia rujeolei

Sarcina prematura sau avort - persoanele gravide trebuie sa evite pe cat posibil persoanele cu rujeola, deoarece boala poate duce la pierderea sarcinii, la nastere prematura sau la nasterea unui copil cu o greutate mica

Numar scazut de trombocite (trombocitopenie)

Panencefalita subacuta sclerozanta (PESS) – este o complicatie pe termen lung a rujeolei si o boala foarte rara, dar fatala a sistemului nervos central. PESS se dezvolta, in general, intre 7 si 10 ani dupa ce o persoana a fost infectata cu rujeola
 

Complicatii usoare:
 

Infectii ale urechii - apar la aproximativ unul din 10 de copii cu rujeola si uneori pot duce la pierderea permanenta a auzului

Diaree - raportata in mai putin de unul din 10 cazuri

Bronsite, laringite
 

Vaccinul – singura masura eficienta de prevenire a rujeolei
 

Rujeola poate fi prevenita printr-un vaccinare care ofera imunitate pe tot parcursul vietii. Este vorba de vaccinul ROR, destinat imunizarii impotriva a trei boli infectioase care dau si numele vaccinului: rujeola, oreion si rubeola.O doza de vaccin ROR ofera o protectie de aproximativ 93% impotriva rujeolei, iar doua doze au o eficacitate de 97%.

Conform Calendarului National de Vaccinare, in Romania se recomanda administrarea a doua doze de vaccin ROR copiilor, dupa cum urmeaza:

Prima doza – la un an

A doua doza intre 5 si 7 ani

Cea de a doua doza este recomandata deoarece aproximativ 5% din oameni nu raspund la prima doza.

Spalatul pe maini este un obicei sanatos, insa nu ajuta la prevenirea rujeolei, avand in vedere ca boala se raspandeste prin tuse si stranut. Vaccinul ROR este singura masura eficienta in a preveni rujeola. "Desi unii oameni par ca nu mai au incredere in eficienta vaccinului, acesta este cea mai buna masura pe care parintii o pot lua pentru a-si proteja copiii", explica Dr. Andrea Sperduto, medic pediatru si specialist in boli infectioase la Clevland Clinic.
 

Si adultii au nevoie de vaccinul impotriva rujeolei
 

Atat pentru copii, cat si pentru adulti vaccinul ofera cea mai buna protectie impotriva rujeolei. Astfel, poti opta oricand pentru vaccinare, daca nu esti sigur ca ai fost imunizat impotriva bolii in copilarie. Vaccinul ofera protectie in termen de aproximativ doua saptamani.

CDC recomanda ca studenti, persoanele care lucreaza in institutiile de ingrijire a sanatatii si cele care calatoresc in tari in curs de dezvoltare sa primeasca doua doze de vaccin.
 

Citeste si: La 26 mai vom trimite, prin vot democratic, 33 de romani sa se imbogateasca la Bruxelles

Sursa foto: pexels.com

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro
Economie

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro

today21 Dec. 2024
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Analize

Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?

today20 Dec. 2024
Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024
Reteta zilei

Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus

today20 Dec. 2024
Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi
Life Style

Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi

today20 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Economie

De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori

today20 Dec. 2024
Cat de darnici sunt patronii romani cu angajatii, in prag de Sarbatori? Tichete, bonuri de masa, petreceri si cadouri. Unele firme nu se uita la bani
Companii

Cat de darnici sunt patronii romani cu angajatii, in prag de Sarbatori? Tichete, bonuri de masa, petreceri si cadouri. Unele firme nu se uita la bani

today20 Dec. 2024
ANAF-ul a stabilit o NOUA TAXA pentru romani. Cine e pe lista neagra si cat are de dat la stat?
Financiar-Bancar

ANAF-ul a stabilit o NOUA TAXA pentru romani. Cine e pe lista neagra si cat are de dat la stat?

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024
Reteta zilei

Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus

today20 Dec. 2024
Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi
Life Style

Cele mai originale cadouri de Craciun pe care toata lumea le va iubi

today20 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Economie

De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x