Aduce Brexit-ul sfarsitul Uniunii Europene?
brexitmarea britanieuniunea europeanaacord pentru brexit
Brexit-ul nu inseamna doar iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. El poate reprezenta momentul inceputul sfarsitului pentru Uniunea Europeana, a declarat ieri, in plenul Parlamentului European reunit la Bruxelles, eurodeputatul britanic Nigel Farage.
Acordul pentru Retragerea Regatului Unit a depasit penultimul obstacol inaintea intrarii in vigoare. Procesul va fi finalizat printr-un vot cu majoritate calificata in Consiliu, Brexit urmand sa aiba loc pe 31 ianuarie 2020.
Desi Brexit-ul este la un pas sa devina realitate, acest lucru care implineste dorinta britanicilor s-ar putea transforma intr-un cosmar pentru ceilalti cetateni ai Uniunii Europene. Cel putina ceasta este parerea britanicului Nigel Farage.
Citeste si:
Ce impact va avea BREXIT asupra economiei romanesti
Acesta a spus ca Brexit-ul ar putea insemna inceputul sfarsitului pentru Uniunea Europeana. De asemenea, politicianul britanic a mai spus ca Marea Britanie nu se va mai intoarce niciuneada in UE.
Parlamentarii europeni si-au luat la revedere de la britanici
A fost o atmosfera de film miercuri in Parlamentul European. Cei prezenti si-au luat ramas bun, pe fundal se auzeau cantece, iar britanicii fluturau drapelul national.
De asemenea, au tinut discursuri atat Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene, cat si eurodeputatul Guy Verhofstad, raportor pentru Brexit in Parlamentul European.
Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene: "Niciun nou parteneriat nu va aduce inapoi beneficiile apartanenentei la aceeasi uniune. Cu siguranta nu ne vom expune companiile competitiei neloiale. Cu cat va face mai mult Marea Britaniei pentru a pastra standardele noastre privind protectia sociala si drepturile muncitorilor, cu atat va fi mai bun accesul pe piata unica. Ne va fi dor de voi si puteti conta pe noi asa cum si noi stim ca putem conta pe voi”.
Eurodeputatul Guy Verhofstad, raportor pentru Brexit in Parlamentul European: "Ei (europarlamentarii britanici, n.red.) au adus intotdeauna agerime, sarm, inteligenta...cel putin unii dintre ei si, sa recunoastem, uneori si incapatanare. Este trist sa vedem plecand o tara care ne-a eliberat de doua ori, care a varsat de doua ori sange pentru eliberarea Europei. Acest vot nu reprezinta un adio, ci din punctul meu de vedere este doar un la revedere”.
Pentru a intra in vigoare, Acordul de retragere va fi supus unui vot final (cu majoritate calificata) in Consiliu. Perioada de tranzitie, care incepe la 1 februarie 2020, va dura pana la finalul lunii decembrie 2020. Orice acord privind viitoare relatie UE-UK trebuie finalizat inainte de acest termen, pentru a putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2021.
Perioada de tranzitie poate fi prelungita o data cu unul sau doi ani, dar decizia trebuie luata de catre Comitetul mixt UE-UK (EU-UK Joint Committee) inainte de 1 iulie.
In Marea Britanie traiesc peste 328.000 de cetateni romani, reprezentand a treia comunitate europeana, dupa polonezi si irlandezi, iar negocierile privind libera circulatie a persoanelor vor continua fiind una dintre cele mai sensibile teme, alaturi de libera circulatie a bunurilor.
Potrivit presedintelui Klaus Iohannis, care a avut o discutie cu premierul britanic, drepturile cetatenilor romani vor fi respectate in UK dupa Brexit, la fel cum ale cetatenilor britanici vor fi respectate in Romania.