10% din functionarii greci au obtinut un post pe baza unei diplome false
greciareformafunctionarifraudediplome false
"Din cei 850.000 de noi functionari pe care administratia Greciei i-a angajat intre 2004 si 2009, 10 % au prezentat diplome false pentru a obtine un post", a declarat Leonidas Grigorakos, secretar de stat in Ministerul Reformei Administrative.
Guvernul grec, care opereaza sub presiunea creditorilor o restructurare a pletoricei functii publice, a initiat o operatiune inedita de control al diplomelor si al orarelor functionarilor, a anuntat joi, 29 august, ministrul Reformei Administrative, Kyriakos Mitsotakis. Aceasta misiune incredintata corpului de inspectori ai functiei publice este o "premiera", conform unei declaratii a ministrului difuzata de agentia de presa ANA.
Autenticitatea diplomelor de care se prevaleaza agentii este pe cale sa fie examinata minutios, mai ales in limbi straine, a precizat ministrul, in vreme ce presa a difuzat in ultimele zile diferite estimari asupra numarului de diplome false in randul functionarilor publici. Leonidas Grigorakos, secretar de stat in Ministerul Reformei Administrative si-a atras de altfel mania ministrului tutelar declarand miercuri la canalul tv Mega ca intre 2004 si 2009 au fost facute 850.000 de angajari in functia publica din care 10 % pe baza unor diplome false.
Un alt secretar de stat din acelasi minister, Evi Christofilopulu, a avansat o cifra intre 5 si 10 % de diplome false in politia municipala, din care 3.500 de agenti au fost deja disponibilizati in luna iulie.
Singurele date fiabile vor rezulta din inspectiile in curs, a precizat Kyriakos Mitsotakis, dezmintind cifra de 850.000 de angajari. Ministrul a mentionat ca, in iulie 2013, functia publica greaca numara 612.414 angajati permanenti si 67.568 agenti pe baza de contract, fata de 692.907 permanenti si 183.000 pe baza de contract la sfarsitul anului 2009.
Grecia s-a angajat fata de creditorii sai (UE, BCE si FMI) sa reduca numarul functionarilor publici cu 150.000 pana la sfarsitul anului 2015. Restructurarea s-a accelerat de la inceputul verii, o data cu aplicarea unui mecanism de disponibilizare a 25.000 de agenti pana la sfarsitul anului in curs. In acest cadru, evaluarea competentei functionarilor este una din mizele urmatoarelor luni, pentru a evita disponibilizari orbesti sau prelungind sistemul clientelar in vigoare in tara de cateva decenii.
Surse: Le Monde, Express.be, ekatimerini.com