Mihai Stanescu: Despre coaching-ul obisnuit si coaching-ul extraordinar
coachcoachingmihai stanescu
Mihai Stanescu, executive & business coach la RoCoach, ne-a impartasit opinia sa despre coaching-ul obisnuit si coaching-ul extraordinar, intr-un material realizat in exclusivitate pentru Manager.ro.
Mihai Stanescu a scris luna trecuta despre planul de succesiune si problemele cu care se confrunta managementul romanesc in aceasta privinta, ne-a dat sfaturi excelente despre cresterea cifrei de afaceri si ne-a povestit cum arata managerul secolului XXI. De aceasta data ne prezinta viziunea sa despre coaching, despre cum il transformam din obisnuit in inedit.
Cititi in intregime materialul realizat de Mihai Stanescu pentru Manager.ro:
"La prima vedere, pare ca induc o diferenta care nu exista. Pana la urma, coaching-ul e coaching dom`le. Ceea ce face diferenta, pe principiul „omul sfinteste locul”, este coach-ul: cat de bine pregatit este, ce rezultate a avut cu altii, cat de deschis si non-directiv este in interactiunile lui cu clientii, etc. Insa va asigur ca nu incerc o diferentiere fortata si nici sa va „vand” vreo idee generala fara niciun corespondent in realitate. Departe de mine aceste ganduri!
Coaching-ul obisnuit, asa cum il intelege toata lumea, este despre a construi abilitati, iar abilitatile de care are nevoie un om in drumul lui catre succes sunt extrem de variate. Dar sa luam un exemplu: clasicul coaching pe abilitati de gestiune a timpului. In urma unui unui proces de coaching, clientul/clientii isi folosesc capacitatea de perceptie a duratei si capacitatea de a lua decizii in a-si ordona programul pentru a obtine maximul de beneficii intr-un timp dat.
Din punct de vedere al coaching-ului, instrumentul sau schema de impartire a timpului si de prioritizare este foarte putin relevanta. Ce e important este sa existe o structura pe care omul sa se bazeze in constructia abilitatilor care tin de gestiunea timpului si de cele mai multe ori, structura se regaseste chiar in sedinta de coaching. De exemplu, facem o ora de coaching in care convenim ca 10 minute vorbim de obiectivele clientului, alte 15 despre situatia in care se afla acesta, dupa jumatate de ora incepem sa discutam despre optiunile de dezvoltare si practica a abilitatilor. In ultimul sfert de ora stabilim un plan de actiune care sa fixeze tot ce am descoperit in primele ¾. Cam acesta este coaching-ul obisnuit.
Coaching-ul extraordinar, iesit din comun, cu un impact profund, este acela in care insasi identitatea clientului incepe sa se transforme. Clientul isi schimba instantaneu modul de a se privi si a privi lumea, cuprinzand cu mintea si cu sufletul zone din realitate care i-au fost complet ascunse pana in acel moment. Si atunci se intelege mult mai bine pe sine, dobandindeste o claritate foarte mare asupra actiunilor pe care le poate face pentru a inainta pe cel mai bun drum catre propriul succes.
Coaching-ul extraordinar reaseaza practic omul in timpul sau, il ajuta sa extinda raspunsul la intrebarea cine sunt eu si sa inglobeze conventia temporala ca pe una dintre cele mai mari oportunitati sau resurse din propria existenta. Rezultatele coaching-ului extraordinar sunt de genul cate lucruri pot sa fac intr-un minut, sau „mi-e evident” ca aceste gesturi simple, repetate timp de 2-3 ani, ma vor duce automat, fara efort, la ceea ce vreau sa obtin.
Diferenta este destul de fina, insa este foarte puternica. Din experienta mea de coaching in Romania, cei mai multi oameni din business cer coaching obisnuit in mod explicit si coaching extraordinar in mod implicit, nestiind sa faca diferenta dintre cele doua.
Vizand ceea ce este masurabil (comportamente si abilitati), coaching-ul obisnuit nu este deloc rau sau lipsit de rezultate. Ba dimpotriva! Acest mod de a face coaching este usor descarcabil in populatia de manageri din organizatie si reprezinta cea mai moderna varianta de educare a abilitatilor la oameni.
Coaching-ul extraordinar este rezervat persoanelor, echipelor sau grupurilor care vor sa isi depaseasca complet nivelul actual de functionare, sa isi modifice identitatea si modurile de functionare, sa isi deschida din nou orizonturile si sa obtina cele mai bune lucruri posibile. Auzim de multe ori expresia: coach-ul lucreaza cu campioni! Atunci are loc ceea ce numim coaching extraordinar", sustine Mihai Stanescu.