Statul ne omoara dar nu se preda
De la inceputul anului si pana in luna mai, circa 122.000 de firme au iesit din circuitul economic... Fie si-au suspendat activitatea (34.000), fie au ales radierea (nu mai putin de 70.000!), dizolvarea sau au intrat in insolventa (9.400). Astea-s datele de la Oficiul National al Registrului Comertului.
Aceste 122.000 de firme mai aveau si ele niste angajati. Care, acum, foarte probabil, sunt someri. Firmele si angajatii care nu mai sunt in economie nici nu mai consuma, astfel incat, din agendele furnizorilor lor de servicii, s-au sters 122.000 de clienti. Inclusiv aceste randuri nu mai prezinta interes pentru circa 122.000 de manageri de firme.
Desigur, in acelasi rastimp, s-au si infiintat firme dar... sporul natural - ca in cazul nou-nascutilor - nu este pozitiv si, in afara de asta, indiferent de cate persoane s-ar naste, moartea altora te intristeaza.
Acum, mai exact de la 1 iulie, Codul Fiscal se schimba din nou. Mai precis, in rau. Mai exact din rau in mai rau. Astfel, se vor impozita veniturile din dobanzi. Din orice dobanzi. Adica, daca cineva are un cont curent cu dobanda de 1% suta, statul va lua 16% din... dobanda, adica din (mai) nimic. Ce vor face firmele si persoanele fizice? Poate o vor lasa mai moale cu economisirea si vor consuma. Macar de ar fi asa! Dar, pana atunci, poate ca, pentru a pastra capitalul, bancile va trebui sa creasca dobanzile pasive ceea ce va duce si la cresterea celor active, inclusiv pentru creditele pe care le ia statul.
Pe urma, se vor impozita si tichetele de masa, vacanta, de... orice. Macar aici statul a fost ingaduitor caci nu a zis sa fie inclusa valoarea tichetelor in salarii, ca masura ar fi dus la inchiderea afacerilor cu bonuri de masa. Dar, chiar daca nu a zis-o statul, multi patroni, adica vreo 50%, intentioneaza sa renunte la acordarea tichetelor.
O alta masura este impozitarea cu 16% si a castigurilor rezultate in urma vinderii actiunilor detinute mai mult de un an. Adica, anterior, statul ingaduise un 1% pentru cei care nu speculau la bursa. Impozintandu-i si pe investitorii de portofoliu sufoca o piata de capital si asa amarata dar a carei mareata dezvoltare si stimulare a fost prevazuta - ca sa dea bine in ochii UE - in orice program de guvernare.
Si asa... sufocand... ici si taind... colo, statul va constata ca socotelile facute la Palatul Victoria pentru cresterea veniturilor la buget nu se potrivesc cu cele din targ. Dar, pana atunci, statul ne omoara dar nu se preda...
Alexandra Stanescu