Nu va spalati pe maini de raspundere!
banisanatateinformatii
Nu va spalati pe maini de raspundere!
De ce, fie iarna si mai ales vara, in mijloacele de transport in comun, in sali de cinema/concerte/teatru, in holurile si pe culoarele unor institutii generatoare de cozi si, in general, in multe spatii publice acoperite, pluteste... ceva de... te cocoseaza? Pentru ca spatiul nu este aerisit. Dar... explicatiile nu se opresc aici...
Cica, acum trei ani, romanii cheltuiau de trei ori mai multi bani pentru a-si satisface viciile decat pentru ingrijirea personala si a locuintei. Totodata, un studiu recent al Institutului de Sanatate Publica Bucuresti arata ca un roman foloseste, in medie, patru bucati de sapun pe an. Consumul mioritic de deodorante este de 1,30 pe cap de locuitor, sub media altor state… europene ai caror cetateni cumpara chiar si 5,4 bucati pe an.
In acelasi timp, jumatate dintre romani nu se spala pe maini dupa ce au folosit veceul (desi ar trebui sa faca acest lucru si inainte), iar mai putin de jumatate isi spala mainile cu apa si sapun dupa ce au ingrijit un animal. Numai unul din patru romani se spala pe maini dupa ce si-a pus degetelele pe bani, desi (alaturi de barele de sustinere din mijloacele de transport in comun, de carucioarele si cosurile de supermarket, de clante, de tastaturi si mausi) acestia sunt un purtator major de microbi cauzatori de boala, si tot numai unul din patru adulti se spala pe maini dupa ce stranuta sau tuseste.
Statisticile arata ca nu mai putin de un milion de oameni mor, in fiecare an, in toata lumea, din cauza bolilor transmise de mainile murdare. Potrivit medicilor, spalatul pe maini cu multa apa si mult sapun este cel mai sigur mijloc de prevenire a unor boli infectioase digestive si respiratorii, dar si a Hepatitei A si a gripei. De altfel, hepatita A este cunoscuta ca boala mainilor murdare. Totodata, gripa se transmite si din lipsa de igiena. Pe maini, exista 4.700 de tipuri de microorganisme. De aceea, un medic care vine aproape in permanenta in contact cu pacienti se spala pe maini chiar si de 40 de ori pe zi. Dar, pentru omul obisnuit, se pare ca ar fi de ajuns spalatul mainilor inainte de masa, dupa folosirea toaletei si de cate ori vine in contact cu persoane bolnave. De asemenea, un spalat pe maini corect ar trebui sa dureze un minut, dar multa lume nu acorda nici 30 de secunde "complicatului" si "obositorului" proces. Acelasi spalat pe maini adecvat reuseste sa tina la distanta microbii timp de doua ore, dar, desigur, depinde pe ce pui mana si ce tip de sapun folosesti…
Unii ar putea spune ca aceste informatii sunt niste exagerari menite sa creasca vanzarile de sapun, deodorante, solutii dezinfectante, servetele desinfectante. Altii ar putea gasi explicatia pentru care gripa de tip A, a fost numita, initial, porcina. Oricum ar fi, numai de raspundere nu ar trebui sa ne spalam pe mani…
Alexandra Stanescu