Efecte sau defecte?
eurostatuniunea europeana
Stiati ca statul nostru ajunge la genunchiul... Uniunii Europene, in ceea ce priveste colectarea taxelor si impozitelor? Asa zice Eurostat, biroul de statistica al UE.
Asta pentru ca Fiscul nostru strange nici mai mult nici mai putin de 28% din PIB, in timp ce media Uniunii se apropie de 40%. Si asta era in 2008, caci la acel an se refera datele Eurostat. Danemarca si Suedia colecteaza cele mai mari venituri fiscale, adica 48,2%, respectiv, 47,1% din PIB.
De asemnea, potrivit estimarilor Finantelor (noastre), dupa cinci luni din acest an, veniturile incasate la bugetul general consolidat au insumat 64,2 miliarde lei, cu 1,6% sub incasarile din perioada corespunzatoare a anului trecut.
Foarte important, in prag de majorare efectiva a TVA, este ca incasarile provenind din aceasta taxa au scazut cu nu mai putin de 7,8%! Ce inseamna asta? Un semnal foarte clar ca romanii au consumat mai putin. Asadar, in conditiile unui consum diminuat drastic, tu, statul, cresti nivelul TVA? Da...
Scaderi importante au fost consemnate si in ceea ce priveste incasarile provenind din impozitul pe venit (6,4%) si incasarile din impozit pe profit (2,7%). Incasarile din contributii de asigurari sociale s-au redus cu 4,4%.
Dupa aceste diminuari, aflam si ce anume a crescut. Pai au crescut cheltuielile bugetului general consolidat cu 5,7%, adica 80,9 miliarde de lei. Dar cheltuielile de personal au fost mai mici cu 965 de milioane de lei, iar cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus cu 5,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, insa... pe ansamblul bugetului general consolidat, acestea sunt mai mari cu 3,1%, ca urmare a cresterii inregistrate la bugetele administratiilor locale cu 10,7%.
Asa cum scaderea incasarilor din TVA trebuie sa ingrijoreze, cresterea cheltuielilor cu asistenta sociala ar trebui sa alunge somnul guvernantilor. Caci aceste cheltuieli au crescut cu 13,4%. Si asta nu ar fi chiar asa de rau... Dar, cea mai mare crestere a fost consemnata la asigurarile de somaj: 102,4%!!! Totodata, cheltuielile cu dobanzi s-au majorat cu 19,5%, caci - nu-i asa? - statul traieste pe datorie.
Cam acestea sunt efectele de pana acum ale... "masurile de iesire din criza", efectele... "planului de ralansare economica", efectele... "reformei". Efectele sau... defectele?
Alexandra Stanescu