Editorial -Melcul vitezoman
ziareredactoriscrisori
Melcul vitezoman
Ca si cand ei nu ar trai si… circula (pr)in Romania, ca si cand vietile lor s-ar derula cu viteza reluarilor de faze sportive, redactori de pe la ziare si televiziuni se… exalteaza ca Politia Rutiera a primit radare mai destepte si mai smechere, capabile sa fenteze antiradarele pe care multi soferi contau pentru a evita amenzile.
Aproape prin toate ziarele sunt condamnati… vitezomanii. E ca si cand am trai intr-o lume de cleptomani iar presa s-ar bucura ca exista legi care condamna furtul. Asa cum putini hoti fura pentru ca au dereglari psihice, patologice - adica… manii - tot asa, putini soferi care trec peste viteza legala sufera de mania vitezei, adica sunt vitezomani. Altul este termenul care ar putea desemna starea care determina un conducator de automobil sa calce pedala mai mult decat ii da voie legea: dis-pe-ra-re… Adica, in epoca in care, pe strada sau in desert fiind, poti sa vorbesti la telefon cu cineva din orice colt de planeta; in epoca in care te vezi pe net cu rudele din Japonia sau Canada; in epoca in care scrisorile electronice ajung instantaneu la adresa; in epoca in care unele trenuri “zboara” cu 350 km/h si un Concorde “facea” Londra-New York in trei ore, cum altfel decat disperat sa fii, cand tu, daca ai respecta toate restrictiile legale si de… relief, ajungi de la Bucuresti la Timisoara in doua zile sau la Constata in opt ore. Pai, mai bine mergem cu postalionul ca tot atat facem da’ macar nu poluam si nici nu avem pretentii de la patru bieti cai putere.
Tot disperarea asta, nevoia de a nu iesi din ritmul trepidant al vietii sau dimpotriva nevoia de a ajunge undeva tocmai pentru a scapa de acest ritm, ne impinge piciorul pe acceleratie. Adica, dupa ce ca, in orase, traficul este sufoca(n)t, cand iesi din localitate, intri in alta localitate, cu aceleasi restrictii de viteza, cu treceri de pietoni, cu stopuri, si cu noile radare menite sa te detecteze pe tine, “vitezomanul”. Daca am avea si noi autostrazi cap-coada - nu 40 de kilometri din mii promise - s-ar putea respecta si viteza legala (pentru ca stii ca, odata ajuns pe autostrada ti se permite legal sa mergi mai repede) si s-ar reduce si numarul de accidente cauzate tocmai de disperarea sus pomenita. Pana atunci, se poate adopta ca viteza legala 2 km/24 de ore si putem tabari cu cele mai sofisticate radare pe orice melc sau putem acuza de vitezomanie orice broasca testoasa…
Alexandra Stanescu