De ce sa invatam sa... pescuim
invatampescuim
De ce sa invatam sa... pescuim
Acum vreo… jdemii de ani, la una dintre primele motiuni de cenzura la care Parlamentul supunea Guvernul, premierul de atunci a descins… inarmat cu o… undita. Putini din cei adunati in Dealul Mitropoliei - unde era, pe atunci, lacasul de… cult al tinerei democratii romanesti - au inteles ce era cu… instrumentul. Asa ca omu’ s-a explicat: decat sa dai unui om peste, mai bine il inveti sa pescuiasca…
Daca purtatorul de undita in Parlament credea ca ala era un moment propice deprinderii pescuitului, ce ar mai zice acum, cand, potrivit statisticilor, aproape jumatate dintre romani primesc, intr-un fel sau altul, ajutor de la stat. Aceste ajutoare sunt sub nu mai putin de 50 de forme/tipuri si costa, in fiecare an, bugetul 2,4 miliarde de euro.
Nu trebuie sa fii antropolog sau socilog ca sa-ti dai seama ca sistemul de ajutoare sociale - gandit tocmai sa tina pe cineva in viata pana gaseste de lucru sau i se imbunatateste starea de sanatate - ii face pe oameni dependenti de mila statului care - nu-i asa - are bani, fonduri, de la noi toti persoane fizice si juridice.
Asistenti sociali povestesc cum copiii devin, uneori, singura sursa de venit a parintilor, un instrument prin care se obtin bani de la stat. Si mai rau si mai grav, exista numeroase cazuri cand unii parinti sunt interesati ca specialistii comisiei care face incadrarea dizabilitatii sa constate handicap grav pentru copilul lor. Acestor parinti - evident denaturati - le pasa cat negru sun unghie de soarta propriului copil si mult mai mult de banii care pot fi obtinuti de pe urma acestuia. Asadar, ei nici nu vor face nimic pentru imbunatatirea starii de sanatate, caci un copil cu handicap grav are dreptul la alocatie dubla, buget personal de 91 de lei si indemnizatie de insotitor in valoare de 534 de lei, plus 12 calatorii cu trenul pentru el si insotitor. Desi acordate tocmai ca sa fie un aliat, un pas spre vindecare sau spre imbunatatirea sanatatii celui asistat, aceste ajutoare devin cei mai mari dusmani caci, din cauza unor parinti iresponsabili, scad sansele copilului la o viata cat mai apropiata de cea normala.
Povestea cineva, un occidental proaspat sosit intr-o tara orientala, ca a vazut acolo un om care primea, pentru ca matura strada, un dolar pe zi. Milos si impresionabil din fire, occidentalul nostru - mai bine zis, al… lor - l-a angajat pe maturator si i-a dublat salariul la… doi dolari pe zi… Cu orgoliul satisfacut ca a facut o fapta mareata, expatul a dormit mai bine ca-n pruncie. A doua zi, s-a trezit mai impacat cu a sa constiinta decat nemtii cu francezii dupa Al doilea… mondial, dar nu de fotbal. Primul lucru pe care l-a facut: s-a dus sa-si vada… protejatul, convins fiind ca acesta muncea si cu mai mult drag si cu mai mult spor. Mirarea sa nu a fost mica ci cam cat… China - desi nu se afla in aceasta tara - cand l-a vazut pe obladuitul sau tolanit la umbra si contempland superbul albastru al cerului. La cativa pasi de el, dadea cu matura un alt… cetatean.
Ce se intamplase? Cu doi dolari pe zi in buzunar, fostul maturator isi… permisese sa… angajeze pe cineva care nu avea niciun venit. Astfel, “dadea de lucru” cuiva iar el nu mai era nevoit sa munceasca pentru ca stia cum sa se descurce cu un dolar pe zi…
Alexandra Stanescu