De a cata mana este presedintele unei tari de mana a doua?
bancipensiitaxe
Nu mai este un secret pentru nimeni ca recesiunea a fost generata de bula imobiliara de pe piata americana iar aceasta bula s-a spart fix in capul si in contabilitatile bancilor americane care au finantat-o.
Asadar, bancile americane cu ramificatii globale si bancile de pe celelalte continente cu ramificatii... americane au generat cea mai mare parte din criza.
Pe sistemul asta, mai marele statului nostru recita si el o poezie care, cam ca intodeauna, este paralele cu realitatea dar da bine la cine este cocosat de ratele catre banci. Caci cica, la noi, bancile au dezechilibrat bugetul tarii si "acum se derobeaza de orice raspundere pentru situatia in care au adus Romania". Adica, bancile astea or fi... prezidat Romania? Ele au numit guverne si ministri? Cica ele pentru ca dadeau credit cu buletinul si acum dau lectii la televizor, "ceea ce e tipul de obraznicie al celor care au dezechilibrat bugetul Romaniei"...
In 2007, bancile care activau la noi in tara au avut un profit total de 2,74 miliarde de lei. In 2008, aceleasi banci au avut profit de nu mai putin de 4,68 miliarde de lei iar, in 2009, de 772 milioane de lei, ca, deh, an de criza "nemirosita" nici de ele si nici de guvernanti.
In 2007, bancile astea "care dezechilibreaza bugetul" au platit impozit pe profit de 438 de milioane de lei. In 2008, impozitul pe profit a fost de 748 de milioane de lei si, in 2009, de 120 milioane. Asadar, cine a dezechilibrat bugetul? Bancile astea care l-au alimentat cu miliarde din impozitul pe profit basca impozitele pe salariile de zeci/sute de mii de euro ale directorilor lor? Din impozitele astea si din cele ale sutelor de mii de alte firme s-au platit pensii si salarii. Pe urma, de la cine se imprumuta si se va mai imprumuta masiv statul asta cadorisit cu atatea miliarde din taxe si impozite? Pai, tot de la banci. Deci, clar, acestea sunt de o obraznice... care seamana cu a cuiva, persoana importanta, de altfel.
In sistemul financiar mondial, bancile care activeaza in Romania sunt nu cat furnicile ci cat ouale de furnici, asta chiar daca multe dintre ele apartin unor "mame" mult mai bine cotate si mai instarite. Sigur ca bancile au pacatele lor care deriva din faptul ca vor sa para ingerasi cand, de fapt, ele iti dau umbrela cand nu ploua si ti-o cer inapoi cand incepe sa toarne cu galeata. Asta sunt si nu ar trebui sa vrea sa para altceva. Dar au creat zeci de mii de locuri de munca si platesc impozite si taxe enorme. Si, in afara de asta, nu e vina lor ca multe persoane fizice nu au fost in stare sa-si cumpere un frigider sau o masina de spalat decat luand credit.
Pe urma, aceesi persoana a mai zis ca o tara care se imprumuta pentru a plati salarii si pensii este una de mana a doua. Dar oare de a cata mana este presedintele unei tari de mana a doua?
Alexandra Stanescu