Ce are factura cu prefectura?
managerbanitvacontabilitate
Ce are factura cu prefectura?
OK, este o moda sa fii student. La 20, la 30, la 40 sau chiar la 50 de ani. Pasiunea pentru studii merita apreciata, asa ca nu vreau sa vorbesc despre oportunitatea inscrierii in anul I, la cine stie ce universitate particulara, cand ai ajuns deja la varsta la care altii isi plimba nepotii prin parc. Asta, desigur, doar in cazul in care e vorba de prima facultate. Pentru ca am intalnit oameni extraordinari care la 60 de ani s-au apucat de a treia facultate, de un master sau de un doctorat.
Frustrarea celor fara studii superioare (cei care au un nivel peste medie, desigur) este mare. Si asta pentru ca vad posturi ce le sunt inaccesibile (mai ales in aparatul de stat). Posturi care sunt ocupate de oameni ce au doar acte, nu si experienta. Asa ca e normal sa fie frustrati. E normal ca o contabila cu liceul de contabilitate facut in 1980 sa fie dezamagita ca este condusa de o economista cu diploma obtinuta la IDD, la apelul de seara, cum se spune prin popor. Diploma eliberata de una din acele universitati ce sunt de ani de zile pe listele negre, dar nimeni nu are curajul sa le inchida. Sunt prea multe interese la mijloc.
Daca ma intrebati pe mine, in locul unui "geniu" cu 3 diplome, prefer un om muncitor, bun executant, dinamic, preocupat sa gaseasca noi metode de a-si eficientiza activitatea. Si am foarte multe exemple in jurul meu. Dar sa trec la subiect.
Fabricam juristi, manageri si economisti pe banda rulanta. Programa de invatamant este aceeasi ca acum 30 de ani, total neadaptata la realitatile noului secol… Am facut, in urma cu 3-4 ani, un Master de E-Government (ceva cu Uniunea Europeana) si am invatat sa lucrez cu baze de date facute in Fox… Noroc cu vreo 2-3 profesori de la care am mai prins cate ceva, altfel plangeam dupa timp 9 si dupa bani).
Avocati care studiaza 4 ani Dreptul si nu stiu sa redacteze un contract. Manageri care invata 4 ani si nu stiu ce inseamna “a delega”. Absolventi de Marketing care nu stiu ce este acela un ROI. Dar, peste tot si toate, absolventi de ASE care nu stiu sa faca o factura.
Am o colega care a terminat Academia de Studii Economice. Pe bune. La zi, cu note mari. Nu pe la vreun IDD in Calarasi sau Caracal, ci chiar in buricul Bucurestiului. Acum ocupa o pozitie de mare viitor in firma pentru care lucrez. Iar in urma cu doua zile a fost pusa in situatia de a vinde unul din produsele noastre unui client interesat. Omul a scos banii din buzunar, a platit si a asteptat, asa cum este logic si legal, factura. Aici a intrat in vigoare optiunea "suna un prieten". De fapt, o colega care ocupase pozitia respectiva inainte. Problema rezolvata.
Insa intrebarea ramane: daca un absolvent de ASE, manager sau economist, nu stie sa faca o factura, sa extraga un TVA, atunci ce rost mai au toti acei 3, 4 sau 5 ani petrecuti pe bancile facultatii? La ce iti foloseste Kotler sau analiza tranzactionala cand tu nu esti in stare sa incasezi banii de la un client? Cum poti tu sa coordonezi sau sa lucrezi intr-un departament de Contabilitate cand tu habar n-ai cu ce se mananca o factura simpla? Pentru ca, dragi cititori, in acest caz factura chiar are ceva cu… prefectura.
Trist. E trist sa descoperi ca trebuie sa faci cursuri pentru incepatori cu oameni care au o diploma recunoscuta la nivel international.
Concluzia e simpla: facultatea ne invata sa invatam. Ne arata drumul. Ne destupa mintea. Si cam atat. Restul tine de noi.
Florin Campeanu