Bugetul te vrea... donator
Se spune ca, in Romania, totul este posibil. La noi, circula mii de automobile de sute de mii de euro, dar nu avem sosele; vanzarile Ferrari prospera iar cele de masini obisnuite franeaza abrupt; duduile isi spanzura de brat gentute de mii de euro dar nivelul de trai scade; medicii sunt platiti la misto iar plimbatorii de hartii la greu...
Acum, am trait s-o vedem si pe asta: nici mai mult nici mai putin, Ministerul Finantelor Publice a oficializat modul prin care putem face donatii catre... bugetul de stat...
In Monitorul Oficial nr 395/15.06.2010, a aparut cadrul legal care arata ca sumele donate pentru diminuarea efectelor crizei economice constituie venituri ale bugetului de stat si pot fi achitate in numerar sau prin virament, in contul 20.37.01.02 "Venituri ale bugetului de stat - Donatii pentru diminuarea efectelor crizei economice", deschis la Trezoreria Statului.
Donatiile pot fi facute in nume propriu sau prin intermediul angajatorului, in numerar sau prin transfer bancar. Donatorii pot ramane anonimi sau pot opta pentru a-si vedea numele pe pagina de web a Finantelor, la un fel de... panou de onoare care se va actualiza lunar.
Dar de ce sa facem donatii statului cand, in fiecare zi, in fiecare an, "donatiile" noastre se cheama jdemii de taxe si impozite, de la TVA (cel putin deocamdata de 19%) pentru o cutie de agrafe sau un calculator si pana la impozitul pe profit. Iar pentru aceste "donatii", ne mancam ani din viata si pentru a face banii care sa fie impozitati dar si pentru a plati "birul" pe acestia, completand zeci de formulare si asteptand la cozi imense.
Ce face statul cu "donatiile" noastre nu prea se vede, in conditiile in care parintii platesc manualele copiilor, utilarea si renovarea scolilor; in conditiile in care, desi platim asigurari de sanatate, mai scoatem bani pentru orice consulatie si ne ducem la spital cu medicamentele cumparate tot de noi; in conditiile in care, nu avem nicio autostrada cap-coada, iar bucatelele existente arata ca dupa bombardament; in conditiile in care statul plateste dobanzi peste dobanzi la imprumuturile pe care tot el le contracteaza pentru ca nu stie sa se intinda cat ii este plapuma.
Din fericire, se pare ca statul se asteapta la donatii din partea angajatilor din administratie sau din institutii in care lefurile nu se pot taia dupa bunul plac, cum ar fi CEC Bank, Eximbank sau chiar Banca Nationala. Statul vrea ca angajatii acestor institutii sa isi manifeste solidaritatea cu cei ale caror salarii si pensii se vor imputina prin apasarea butoanelor oficiale.
Imediat dupa anuntarea "masurilor de austeritate", multi oficiali, in frunte cu seful statului, si-au donat salariile unor nevoiasi. Si atunci, ei din ce traiesc (mai ales ca se bat cu pumnul in piept ca nu au afaceri)? Iar, daca nu au nevoie de salariile astea, de ce mai sunt in functii? Pentru binele nostru, desigur...
Alexandra Stanescu