Educatie financiara: 5 reguli de aur pentru a economisi bani in 2016
educatie financiaraeconomisireprosperitatesfaturi educatie financiaracum sa economisesti bani
Mai sunt cateva zile din 2015, un an prosper pentru cei care si-au asigurat progresul profesional si antreprenorial. Sunt zile in care multi romani vor depune toate eforturile pentru ca anul sa se finalizeze cu un cont de economii cat mai bine consolidat. Sunt si romani care nici anul acesta nu au reusit sa puna la punct un plan de economisire.
Avem cateva reguli de aur de care tinem cont pentru a economisi bani si multe dintre acestea pot fi adaptate la propriul stil de comportament financiar:
1. Inlatura tiparele toxice de gandire. Exista anumite tipare care ne stau in calea economisirii, tipare precum: "Banii sunt rai.", "Nu sunt bun la economirea banilor.", "Viata este scurta si trebuie sa imi ofer tot ce imi doresc."
2. Stabileste o disciplina care sa te ajute sa economisesti. De la bun inceput, este esential sa constientizezi faptul ca nu va fi usor sa pui bani deoparte. Nu este usor pentru nimeni. Este nevoie de disciplina, de reguli, de putere de auto-control, de rabdare sa vezi cifrele contului in ascensiune de la o luna la alta.
3. Contureaza o viziune care sa te motiveze atunci cand esti pe cale sa renunti la planul tau de economisire. Toate lucrurile marete au inceput cu o viziune. Nimeni nu a dat lovitura in afaceri din greseala. Nimeni nu a devenit Director Financiar din intamplare. Cu totii am reusit totul prin intermediul unei viziuni care ne-a calauzit pasii, unei viziuni spre care ne-am indreptat cand lucrurile au fost dificile si cand in calea noastra au aparut obstacole si greutati.
Cauta viziunea care te anima/ determina sa economisesti. Stabileste pentru ce anume vei fi dispus sa pui bani deoparte: siguranta ta financiara, studiile copiilor tai, asigurarea unui trai decent la batranete, cumpararea unei case de vacanta etc.
De cate ori te simti nesigur ca vei reusi, adu in centrul atentiei viziunea care sa te repuna pe drumul cel corect: consolidarea unui plan de economii.
4. Ia lectii de la cei mai buni din domeniu. As incepe cu Robert Kiyosaki, geniul pe care il citesc de ani de zile si care ofera in toate cartile lui sfaturi extrem de valoroase, pentru educatie financiara, antreprenoriala si pentru dezvoltare profesionala durabila.
Recomand si cartile lui Brian Tracy, Jim Rohn, Tony Robbins si nu numai.
5. Ai incredere in puterea ta de a economisi bani. Nimic nu se face fara incredere. Acolo unde exista incredere deplina, orice plan are maxim de sanse de reusita. Dar pentru ca planul sa functioneze, cineva trebuie sa creada in el cu toata puterea. Tu esti cel mai potrivit pentru acest lucru.
Sa aveti succes in tot ce faceti!
Sursa foto: pixabay.com
Jurnalist de Legislatia Muncii, Afaceri si HR