Esential de retinut este faptul ca strategiile de educatie financiara sunt singurele care ne vor aduce prosperitate pe termen lung. Va fi dificil insa merita din plin.
Iata cele mai importante 10 sfaturi pentru prosperitate pe termen lung:
1. Schimba felul in care cheltuiesti, administrezi, investesti si economisesti
- Daca nu ai nevoie de un anumit lucru, nu-l cumpara
- Daca poti inlocui o anumita achizitie cu una second hand, nu sta pe ganduri, fie ca este o canapea, o masina sau un laptop.
- Nu lua cu tine cardurile de credit. Lasa-le acasa si foloseste-le doar atunci cand este nevoie clara.
- Invata sa anticipezi consecintele pe care le vei suporta daca iti permiti cheltuieli impulsive. Pentru noua pereche de ghete de 300 de lei, de care chiar puteai sa te lipsesti, va trebui sa renunti la vacanta de doua zile de la Cheia. Simplu!
- Gandeste-te la faptul ca fiecare cheltuiala pe care o realizezi in prezent, inseamna un minus in contul de economisire personal sau in cel de educatie al copilului tau. Crezi ca ai putea renunta la noua geanta de laptop pe care ti-o doresti mult dar de care chiar nu ai nevoie?
- Renunta la vicii! Tot ce inseamna viciu trebuie eliminat. Fa-o treptat sau dintr-odata! Tot ce conteaza este sa evaluezi pagubele produse de viciile tale, cele financiare si cele non-financiare.
2. Invata sa te "carpesti". Suna neplacut dar este total necesar si nu doar in vremuri de criza economica. Invata sa iei putin de aici si sa pui dincolo, sa prepari o cina din pranzul nemancat de ieri, sa reciclezi pastele ramase de aseara pentru a pregati astazi cele mai bune Paste Bolognese cu putinta.
3. Imprumuta mai des pentru ca nu totul trebuie cumparat. Imprumuta bormasina vecinului si ceaunul pentru zacusca al verisoarei tale. Nu trebuie sa ai o bormasina personala si nici nu trebuie sa detii toate lucrurile de care ai vreodata nevoie. Imprumuta, pastreaza in conditii bune si returneaza favorul intotdeauna!
4. Inainte sa arunci un lucru sau sa vrei sa il inlocuiesti, repara tot ce se poate repara. Un pheon nou si de calitate costa minim 150 de lei. In acelasi timp, ca sa il repari pe cel pe care l-ai folosit cu succes timp de 3 ani de zile, te poate costa mai putin de 15 lei. Poate functiona optim inca 3 ani.
5. Invata sa pretuiesti experientele si mai putin obiectele pe care le poti achizitiona. Mai multa bucurie iti poate oferi o plimbare in parc, impreuna cu cei dragi decat sa cumparati ceva. Cel mai des, o mare parte dintre lucrurile pe care le cumparam ajung sa fie depozitate in debara si folosite doar din vinovatia ca au costat mult.
6. Invata sa iti simplifici viata. Mai putin inseamna mai bine. Nu ai nevoie de un set complet de stilouri si markere. Un pix este de ajuns. Nu ai nevoie de un set complet de tigai si cutite de bucatarie. De cele mai multe ori te poti descurca si mai simplu de atat. Nu ai nevoie de toata colectia de carti de beletristica, desi arata bine in biblioteca si poate ca intr-o buna zi vei avea nevoie de toate. Ai putea sa te descurci cu 2-3 carti pe care ti le doresti cu adevarat.
Viata devine mai usor de trait atunci cand o simplificam. De la ce lucruri aducem in casa si pana la sutele de aplicatii pe care credem ca trebuie sa le folosim pentru a ne mentine productivi, de la droaia de jucarii a copiilor nostri, jucarii care nu isi vor amortiza cheltuiala, viata se complica pas cu pas. Noi o complicam si tot noi suntem datori sa o simplificam daca ne dorim mai putine batai de cap.
7. Nimeni nu da doi bani pe ce masina conduci, la final de zi! Cei care sunt impresionati de masina ta mai mult decat de caracterul tau sunt oameni pe care mai bine ar fi sa nu ii pastrezi langa tine. Nu iti aduc niciun beneficiu.
Nimeni nu da doi bani pe ce masina conduci pentru ca fiecare este ocupat sa isi traiasca viata. Cu totii avem datorii, fonduri de economisire, pensii private facultative si obligatorii, credite si cheltuieli. Este absurd sa cheltuiesti banii pe care i-ai castigat din greu pentru aparente, pentru a-ti satisface orgoliul, pentru a-ti impresiona colegii, prietenii, rudele.
Evident, una dintre cele mai bune optiuni este sa iei deciziile cu care te simti confortabil si pe care le poti sustine: mergi cu bicicleta pana la serviciu si inapoi. Achizitioneaza un abonament de metrou si ai cu aceasta ocazie si sansa sa citeste cate 20 de pagini din cartea preferata, in drum spre birou.
8. Locuinta ta devine casa/ camin in momentul in care traiesti cu oamenii pe care ii iubesti. Nu gresia face magia. Nici cada cu jacuzzi nu conteaza prea mult daca la final de zi nu te trezesti langa omul pe care il iubesti. Decoratiunile nu sunt nici ele secretul, te asigur.
Nu este nevoie de un duplex pentru a te simti bine. De cele mai multe ori, oamenii care aleg sa traiasca modest si decent sunt mult mai fericiti decat cei care se auto-impovareaza in mod inutil.
9. Nu ai nevoie de mult, ci de putin si bun. Mizeaza pe investitii inteligente si durabile. Nu te ajuta cu nimic daca ai o garderoba imensa dar plina de obiecte vestimentare uzate sau de calitate proasta. Mai bine ai 3 costume si bune decat 7 si din acestea sa nu vrei sa porti decat 2 care sunt mai bune.
Prosperitatea inseamna sa ai suficient si sa traiesti decent. Automat, cheltuielile se vor aduna intr-un vartej de pierderi financiare daca vei fi mereu nevoit sa schimbi lucrurile din jurul tau, fie ele haine, gadget-uri samd.
10. Nu mai incerca sa tii pasul cu Ionestii. Au masina mai puternica decat a ta. Copilul lor are incaltaminte de marca si chiar si ghiozdan care a costat mai mult decat geanta ta de laptop.
Insiruirea de comparatii poate continua asa mult si bine, pana maine! Dar esential nu este sa le bifam si sa incercam sa ii intrecem pe cei din jur. Solutia este sa ne adaptam cheltuielile si investitiile la propriul nostru set de necesitati.
Toate cheltuielile declansate de incercarea de a tine pasul cu cei din jur sunt cheltuieli impulsive si in 99% din cazuri sunt inutile.
Viata nu este o competitie cu cei din jur. Suntem in competitie doar cu noi insine. Si sa tinem cont de faptul ca invelisul nu este cel care conteaza. Iar aparentele inseala mai mereu.
La final de zi, cel mai mult conteaza sa fim sinceri cu noi insine si sa consolidam acel stil de viata de la care mai apoi vom cere prosperitate.
Sa aveti succes in tot ce faceti!
Maria Nicutar
sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si