ZERO TAXE pentru salariul minim: Romania ocupa locuri fruntase in UE, la impozitarea si saracia in munca
zero taxe salariu minimsalariu minim 2022usr plus
Coalitia de centru-dreapta, alcatuita din PNL, USR-Plus si UDMR, a decis elaborarea unui studiu de impact in 2021 si pilotarea in 2022 pe un sector al economiei a masurii "Zero taxe pe salariul minim" din programul USR PLUS.
Masura "Zero taxe pe salariul minim" face parte, dupa cum spuneam anterior, din programul de guvernare al USR-Plus si prevede reducere impozitarii muncii prin scutirea de taxe si impozite a 2.230 de lei din salariul brut (echivalentul salariului minim pe economie).
Astfel incat aplicarea taxelor si impozitelor s-ar face doar pe suma care depaseste salariul minim pe economie. Unitatile administrativ-teritoriale care se finanteaza din impozitul pe venit vor avea finantare din TVA in raport cu populatia lor.
''Statul roman descurajeaza munca in Romania'', atrag atentia cei din USR-Plus, subliniind faptul ca ''povara fiscala pe munca este foarte ridicata pe salariile mici''.
''Taxarea aberanta a muncii ne goneste de pe piata muncii sau din tara si chiar ne tine in saracie'', mai spune USR-Plus.
Salariul romanilor, impartit aproape ''fifty-fifty'' cu statul
Din salariul unui roman, Statul ia 10% impozit pe venit, 25% CAS si 10% CASS. In cazul unui salariu minim, dupa ce luam in considerare si deducerile personale, statul ajunge sa ia 41% din salariu. Iar asta nu este tot. Chiar si dupa aceste taxe, cand ne cheltuim salariul, Statul ne mai ia TVA, 19%, si accize incluse in pretul produselor pe care le cumparam. In total, Statul ajunge sa ne ia peste jumatate din munca noastra, mai arata USR-Plus.
Romania ocupa locuri fruntase la impozitarea si saracia in munca, in clasamentul UE
Potrivit datelor Aliantei USR-Plus, Romania este pe locul 1 in Europa la impozitarea muncii pe salariul minim, pe locul 3 la rata de inactivitate in Uniunea Europeana, pe locul 4 la rata de participare la forta de munca in Uniunea Europeana si pe locul 1 la saracia in munca.
Zero taxe pe salariul minim. Avantaje:
-
Incurajeaza activarea in piata muncii, pentru ca face munca mai bine platita
-
Reduce lipsa de forta de munca cu care se confrunta economia Romaniei, pentru ca incurajeaza munca.
-
Reduce saracia in munca, pentru ca-i lasa fiecarui roman mai multi bani din munca lui.
-
Reduce numarul romanilor care pleaca sa-si caute un loc de munca peste hotare, pentru ca creste salariile nete din Romania.
-
Creste numarul locurilor de munca bine platite din Romania.
-
Scade discrepantele intre regiunile Romaniei.
-
Reduce diferenta dintre salariile mari si cele mici.
Pentru aplicarea acestei masuri, USR-Plus estimeaza un impact bugetar cuprins intre 25 si 30 de miliarde de lei. Sursa de finantare indicata de USR-Plus: ''oprirea cresterii cheltuielilor Statului, PNDL, iar impactul poate fi etapizat''.
Sursa foto: pexels.com