Zeci de milioane de euro urmeaza sa intre in conturile acestor romani, de la UE. Cine e pe lista beneficiarilor
despagubiri secetaparlamentul european
Uniunea Europeana urmeaza sa transfere Romaniei o suma impresionanta de bani, de ordinul zecilor de milioane de euro, drept despagubiri pentru seceta grava care a lovit tara noastra anul trecut.
Vorbim, mai exact, despre o alocare pentru tara noastra care se ridica la valoarea de 33,9 milioane euro.
Marti, Parlamentul European a dat unda verde unui mare pachet de sprijin financiar pentru seceta din 2022, a carui suma totala se ridica la 455 de milioane de euro. Desigur ca acesti bani sunt impartiti intre mai multe state, dupa cum am vazut anterior, Romania primid mai bine de 33 de milioane.
Masura a trecut in Legislativul European cu 593 voturi pentru, 11 voturi impotriva si 22 abtineri.
Cine mai primeste despagubiri pentru seceta?
Si Italia este pe lista beneficiarilor, cu o alocare de 20,9 milioane euro.
De asemenea, Turcia va primi si ea 400 de milioane euro, bani necesari reconstructiei dupa cutremurele devastatoare din februarie anul acesta.
Noi masuri de la Parlamentul European, pentru statele membre
Pe de alta parte, o alta noutate de la PE este aceea ca adopta un nou instrument comercial pentru a apara UE de santajul economic.
"Scopul principal este de a descuraja puterile straine sa aiba un comportament agresiv fata de Uniunea Europeana sau tarile sale membre. Printre posibilele contramasuri se numara: restrictii comerciale si restrictionarea investitiilor directe si a accesului la piata achizitiilor publice din UE. Noul instrument ar trebui sa serveasca drept scut pentru a proteja suveranitatea Uniunii Europene", transmite PE.
Noul instrument comercial este conceput in primul rand ca un factor de descurajare, dar va permite UE sa combata constrangerile economice si sa ia contramasuri.
Instrumentul de contracarare a actiunilor coercitive (ACI) urmareste sa protejeze suveranitatea UE si a statelor membre intr-un mediu geopolitic in care comertul si investitiile sunt folosite din ce in ce mai des ca mijloace de constrangere de catre diverse puteri straine.
Foto: freepik.com