XTB: Statele pregatesc alternative la bitcoin, vazut a fi un proiect energofag
bitcoincriptomonede
China este inaintea altor blocuri majore in privinta implementarii unei variante digitale a monedei sale. Yuanul digital este deja utilizat pentru a efectua plati in economia reala, desi deocamdata in volume limitate.
In SUA, Rezerva Federala studiaza de anul trecut introducerea dolarului digital si a publicat deja o lista de aspecte pro si contra acestora.
Europa a facut valuri atunci cand a propus reguli care ar fi putut, efectiv, interzice bitcoin, ethereum si alte criptomonede bazate pe algoritmul "proof of work" (PoW).
Parlamentul European avea in vedere consumul urias de energie pentru a mentine reteaua functionala: doar pentru bitcoin acesta este estimat, la nivel anual, la 204,5 TWh (sau 204,5 milioane de MWh), intre nivelul consumat intr-un an intreg in Thailanda si cel al Turciei, dar cu mult peste Polonia, Suedia sau Olanda.
Tot potrivit Digiconomist, emisiile de dioxid de carbon ar fi estimate la 114 milioane de tone anual, aproape de emisiile Republicii Cehe.
Desi propunerea nu a trecut, in conditiile unei preocupari tot mai ridicate pentru calitatea mediului, este probabil ca ea sa revina in actualitate.
Ethereum are in vedere schimbarea algoritmului de functionare intr-unul mult mai putin costisitor energetic, insa procesul este unul de durata, care a inregistrat deja anumite intarzieri. Sperantele sunt totusi ridicate pentru trecerea de la PoW (proof of work) la PoS (proof of stake) in aceasta vara.
In SUA, presedintele Joe Biden a cerut autoritatilor sa studieze riscurile si beneficiile criptomonedelor printr-un ordin executiv din 9 martie.
Vor fi analizate domenii precum: protectia consumatorilor, stabilitatea financiara, activitatile ilicite, competitivitatea SUA, incluziunea financiara si inovarea responsabila.
Masura raspunde unor nevoi si solicitari vechi ale industriei, care doreste claritate si un set de reguli unificat.
Companii precum BlockFi si Coinbase au intrat in vizorul SEC pentru produse care ofereau forme de credit sau depozite remunerate, insemnand o extindere tot mai pronuntata in domeniul finantelor traditionale.
Interesul din jurul proiectelor de criptomonede a initiat deja de cativa ani discutii in cadrul guvernelor pentru realizarea propriilor versiuni de monede digitale.
Anumite principii ar fi preluate, dar in loc de o functionare descentralizata, controlul efectiv al ofertei variantei digitale s-ar afla in mainile autoritatilor. Viteza de implementare variaza, insa, foarte mult, iar unele tari au trecut la actiune in timp ce altele sunt inca in faza de studiu.
China este inaintea altor blocuri majore in privinta implementarii unei variante digitale a monedei sale. Yuanul digital este deja utilizat pentru a efectua plati in economia reala, desi deocamdata in volume limitate. People’s Bank of China (PBOC), adica banca centrala din China, corespondentul BNR la Beijing, a initiat proiectul in 2014.
In SUA, Rezerva Federala studiaza incepand de anul trecut introducerea dolarului digital, si a publicat deja o lista de aspecte pro si contra acestora.
China intentioneaza ca, in timp sa promoveze utilizarea internationala a yuanului digital, ceea ce ar putea duce la diminuarea ponderii dolarului american in cadrul tranzactiilor transfrontaliere. Orizontul vizat ar fi insa relativ lung, de peste 5-10 ani.
Utilizarea unor noi moduri de a crea si introduce moneda poate ajuta pietele financiare. Chiar zilele acestea s-a vazut, din nou, cat de importanta este mentinerea lichiditatii.
Lichiditatea este lubrifiantul esential pentru rotitele masinariei financiare: atunci cand lipseste, costurile de operare a tranzactiilor devin mari, inducand o stare de asteptare, si facand ca alti participanti sa se abtina la randul lor de la participare.
Situatia de saptamana trecuta, care a dus la oprirea tranzactionarii nichelului la Londra (LME) a fost indusa si de asumarea unor pozitii speculative pentru care lichiditatea necesara inchiderii lor a devenit insuficienta.
De data aceasta, temerile se vad in alte piete de materii prime, banca Barclays a suspendat luni emiterea de noi titluri legate de pretul petrolului sau de volatilitatea in bursa americana (indicele VIX).
Instrumentele de tip ETN sunt cunoscute ca fiind deosebit de riscante, iar masura luata de banca pare a fi in tonul diminuarii riscurilor.
Totusi, scaderile accentuate ale petrolului, gazelor naturale (in Olanda si Austria) dar si a graului si altor materii prime agricole sugereaza o detensionare a situatiei, pe seama sperantelor unui acord de incetare a focului, alimentate de declaratii recente.
Chiar si in conditiile unei rezolvari apropiate a tensiunilor, o parte din problemele puse recent vor persista in memoria participantilor.
Problema transferului de active, care devine in situatii de conflict urgenta si majora, intalnind, insa, bariera capacitatii operationale, pe de o parte, sau a regulilor si sanctiunilor, pe de alta parte, va mentine interesul ridicat pentru criptoactive, atat cele percepute ca avand mai degraba rol de transfer al valorii cat si cele percepute a avea utilitate pentru depozitarea pe termen lung.
Atitudinea guvernelor va fi esentiala in definirea viitorului acestora.
In Europa si SUA, intentia pare a fi de a permite functionarea si inovatia, in acelasi timp, punand frana utilizarilor care contravin regulilor, fie de evitare a impozitarii, fie de spalare a banilor sau de ascundere a provenientei unor entitati supuse sanctiunilor.
In plus, in timp, monedele digitale emise de bancile centrale ar putea face o concurenta tot mai robusta proiectelor initiale din domeniul cripto.
Iar oponentii criptomonedelor vor insista pe utilizarea lor cu scopul de a ocoli reguli si ascunde active, solicitand o reglementare foarte severa.
Cu toate acestea, asa cum s-a vazut recent si in Europa, dorinta de a pastra deschis terenul pentru creativitate, si chiar de a evita bulversari financiare are sanse sa evite interzicerea bitcoin si a altor active de acest fel.
Potrivit unui studiu Deloitte, 76% din liderii de business din mai multe tari si domenii de activitate sunt de parere ca activele digitale vor inlocui monedele traditionale in urmatorii 5-10 ani.
Pentru fondatorii si investitorii vechi si entuziasti, e o veste foarte buna, in timp ce noii potentiali investitori au mai degraba nevoie de a mentine o abordare prudenta, fara a ceda tentatiei unor plasamente prea mari in raport cu propriile detineri, in piete deosebit de volatile.