WINKLER: Patronatele trebuie sa determine executivul sa diminueze birocratia
iuliu winklerexecutivguvernbirocratiepatronatemol romania
Patronatele trebuie sa exercite, la randul lor, presiune asupra guvernului, sprijinind astfel eforturile pe care Comisia Europeana le face in vederea diminuarii birocratiei in Romania, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), vineri, in cadrul unei conferinte economice organizata de Asociatia de Afaceri Ungare in Romania in cooperare, pentru prima data, cu Asociatia Economistilor Maghiari din Romania.
Invitat sa sustina o interventie la panelul dedicat cresterii eficientei si imbunatatirii competitivitatii IMM-urilor, parlamentarul european le-a vorbit participantilopr despre programul COSME, care, in perioada 2014-2020, va ingloba toate programele menite sa sprijine antreprenoriatul in UE. Potrivit lui Winkler, in perioada urmatoare, accentul va fi pus pe incurajarea statelor membre sa realizeze in mod coordonat piata unica digitala, sa creeze infrastructura pentru e-comert care se desfasoara transfrontalier si pentru aplicarea totala a Directivei privind serviciile.
Deputatul european a mai vorbit despre programul 'Erasmus pentru tineri antreprenori', care se axeaza pe experienta personala si pe dezvoltarea competentelor profesionale, domenii care sun extrem de importante pentru a avea succes in mediul antreprenorial. 'Este un proiect pilot lansat in 2009, care a functionat si in Romania. (...) Intreprinzatori tineri pot participa la un schimb de experienta, timp de sase luni, intr-un stat membru UE, unde vor lucra langa un antreprenor cu experienta si unde pot invata secretele meseriei. In aceasta perioada, CE ofera sprijin financiar pentru cheltuielile tinerilor antreprenori. Pentru ca acest program pilot a avut succes, in urmatorii 7 ani, va fi parte a programului COSME', a aratat Iuliu Winkler.
In cadrul discutiilor s-a vorbit despre barierele birocratice de care se lovesc micii intreprinzatori din Transilvania atunci cand vor sa depuna proiecte pentru finantari europene. In acest context, deputatul european al UDMR a subliniat importanta mijloacelor prin care intreprinzatorii, in general, isi pot apara interesele. Conform lui Winkler, in ultimii ani, Bruxelles-ul a incercat sa determine guvernul de la Bucuresti sa simplifice birocratia legata de intocmirea dosarelor de finantare, precum si a procedurilor de decontare astfel incat fondurile sa fie mai accesibile pentru antreprenori, insa, din pacate, acest efort nu a avut pana acum succes. 'Tocmai de aceea este important ca, la randul lor, organizatiile oamenilor de afaceri, ale patronatelor sa exercite presiune asupra guvernului. Rezultatele slabe ale ultimilor 7 ani in privinta absorbtiei fondurilor europene se explica si prin birocratia teribila cu care se confrunta cei care depun proiecte si care, pur si simplu, le taie acestora apetitul pentru a obtine finantari', a conchis Iuliu Winkler.
Vineri, participantii la conferinta economica au fost intampinati de Diósi László, presedintele Asociatiei de Afaceri Ungare din Romania, si de Gyerkó László, vicepresedintele Asociatiei Economistilor Maghiari din Romania. Printre participantii care au sustinut prelegeri s-au numarat si Ágnes Nagy, membru in Consiliul de Administratie al BNR, si Daradics Kinga, directorul general MOL Romania.