Wall Street a paralizat in fata Omicron, dar investitorii se intreaba daca nu cumva ar putea fi de ajutor noua mutatie
omicronwall streetpiete financiareinvestitiivalul patru
Aparitia noii tulpini Omicron a starnit sentimente de anxietate si "paralizie" pe Wall Street. Investitorii sunt tematori, asteapta semnale oficiale privind gradul real de periculozitate al mutatiilor si ezita sa mai faca miscari prea riscante pe piata. Totusi, apare un gand interesant printre ei: nu cumva ar putea fi de folos aceasta noua tulpina?
Trebuie sa pornim discutia de la o certitudine demna de notat in prim-plan: investitorii de pe
Wall Street nu sunt experti in epidemiologie si virusulogie, dar ultimii aproape doi ani le-au "injectat" un fler si o intuitie cand vine vorba despre investitii intr-o perioada de criza pandemia. Prin urmare, opiniile lor merita sa fie luate in seama.
In acest moment, comunitatea stiintifica din intreaga lume face eforturi sustinute pentru a stabili, cat mai clar cu putinta, ce inseamna
Omicron la nivel de riscuri pentru sanatatea globala.
"Un gand ..."
"Un gand. Desi este prea devreme pentru a avea date definitive, datele raportate timpurii sugereaza ca virusul Omicron provoaca simptome <usoare pana la moderate> (severitate mai mica) si este mai transmisibil", a scris pe Twitter miliardarul fondului speculativ Bill Ackman in weekend.
Important de mentionat este ca aceasta opinie nu vine din partea unui "coronasceptic". Ackman avertiza, in martie 2020, ca "vine Iadul" peste companii si ii cerea lui Trump, fostul lider de la Casa Alba, sa blocheze complet tara pentru 30 de zile.
Si nu este singurul care observa un potential "suport" oferit de Omicron pietelor financiare. O echipa de strategi de la Goldman Sachs a proiectat patru scenarii pentru economie. Unul dintre ele se bazeaza pe sansa ca "Omicron sa fie putin mai transmisibil, dar sa provoace boli mult mai putin severe". Acest lucru ar putea stimula cresterea globala, pe masura ce restrictiile sunt relaxate si ar putea facilita o diminuare mai rapida a inflatiei.
Banca de investitii a declarat ca nu va face nicio modificare legata de Omicron in previziunile sale economice "pana cand probabilitatea acestor scenarii va deveni oarecum mai clara".
Prin urmare, pietele, analistii, bancherii sunt in "stand-by", dar se bazeaza pe cateva semne care le spun ca s-ar putea ca Omicron sa ne ajute.
Referindu-ne strict la opinia medicala, cea avizata sa vorbeasca despre potentialul agresiv al tulpinii, Dr. Angelique Coetzee, presedintele Asociatiei Medicale din Africa de Sud si unul dintre medicii care trateaza pacientii cu varianta Omicron, a declarat marti pentru CNN ca majoritatea cazurilor de varianta pe care le-a vazut au fost usoare, dar este inca devreme sa tragem concluzii finale. Cel putin doua saptamani mai avem de asteptat pana cand ne putem forma o idee cat mai aproape de realitate.
Organizatia Mondiala a Sanatatii, la randul sau, a considerat Omicron o "varianta de ingrijorare” si a spus ca "dovezile preliminare sugereaza un risc crescut de reinfectie".
Pana cand comunitatea medicala se va pronunta, pietele raman dominte de aceasta "paralizie" a incertitudinii: vine, nu vinde, cumpara. Acest lucru va face ca stocurile sa fie extrem de volatile in fata informatiilor ce vor aparea in cascada in perioada urmatoare.
Intre timp, investitorii optimisti risca si pariaza pe "inocenta" Omicron, motiv pentru care cumpara masiv de pe Wall Street.