Vouchere sociale de 3.000 de lei pentru acesti romani: cine e pe lista de beneficiari si ce poti cumpara cu tichetele
tichete socialesprijin pentru nou-nascuti
In Romania Guvernul deruleaza mai multe programe de sustinere a persoanelor nevoiase, unul dintre ele fiind intitulat "Sprijin pentru nou-nascuti". Prin intermediul acestuia, mamele considerate a fi vulnerabile primesc de la stat tichete sociale in valoare de 2.000 de lei, la nasterea copilului, pentru a-i achizitiona cele necesare in primele luni de viata. Ei bine, suma ar putea creste considerabil.
Autoritatile de la Bucuresti iau in calcul sa majoreze valoarea tichetelor respective la 3.000 de lei, astfel incat mamele care au o situatie materiala precara sa fie si mai mult sustinute la inceput de drum, dupa ce dau nastere unui copil.
Guvernul spera ca astfel sa incurajeze natalitatea, sa dea o mana de ajutor familiilor social-vulnerabile si, desigur, sa previna abandonul.
"Prin Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) am acordat sprijin pentru aproximativ 4 milioane de persoane vulnerabile din Romania, fie sub forma de carduri sociale pentru alimente, carduri de energie, pachete cu alimente sau vouchere educationale. Astazi am virat banii pentru peste 10.000 de trusouri destinate mamelor cu nou-nascuti, iar in cateva zile cei 2.000 vor ajunge pe cardurile beneficiarilor.
Pentru ca mamele au nevoie de sprijin emotional si fizic in primele luni de la nasterea copilului, care necesita multa atentie si grija, iar temerile de ordin financiar ar trebui sa fie ultima lor precopare.
Sunt bani care asigura tinerelor mame produsele de baza pentru ingrijirea copiilor precum imbracaminte, produse de igiena si lapte praf, acestea pot fi achizitionate din unitatile partenere in program. Prin Programul Incluziune si Demnitate Sociala 2021 – 2027, bugetul destinat masurilor dedicate mamelor si copiilor in situatii dificile este de 450 de milioane de euro si cuprinde, pe langa sprijinul material direct precum sumele pentru trusoul nou nascutului, si alte tipuri de interventii precum cresterea oportunitatilor pe piata muncii pentru femei, finantarea cursurilor de recalificare, decontarea costurilor de transport, rechizite, hrana, imbracaminte si incaltaminte pentru cei mici”, a declarat ministrul Marcel Bolos.
Mai jos puteti consulta lista beneficiarelor acestui program:
-
Mame care beneficiaza de venit minim garantat prin dispozitie scrisa a primarului;
-
Mame care fac parte din familii beneficiare de alocatie pentru sustinerea familiei;
-
Mame aflate in situatii de risc;
-
Victime ale calamitatilor, ale violentei domestice, persoane dependente si altele asemenea si/sau care se afla in situatii deosebite de vulnerabilitate;
-
Mame care nu detin acte de identitate si nu pot accede la drepturile civile;
-
Mame minore.
Foto: www.freepik.com