Vor bubui taxele si impozitele locale dupa alegeri? Un ministru vine sa ne lamureasca
taxe si impozite
Nu putini la numar au fost economistii ce au avertizat asupra faptului ca anul 2024 e linistit din punct de vedere fiscal, doar pentru ca e an electoral. Insa au semnalat faptul ca anul viitor vom plati taxe si impozite mai mari, pentru ca avem in continuare un deficit bugetar accentuat, iar statul nu a facut eforturi pentru a-si reduce cheltuielile disproportionate semnificativ in raport cu veniturile.
In acest sens, un ministru vine sa faca lumina, cu un anunt pe care tocmai l-a facut: se pare ca nu se pregatesc taxe si impozite locale majorate, cel putin nu la ora actuala.
Conform unor declaratii facute de ministrul de Resort Radu Oprea, la Antena 3, nu vom avea parte de o avalansa de scumpiri la taxe si impozite dupa alegeri.
"Inflatia a scazut si este undeva la 5,1, in ciuda celor care tot se repetau ca sunt scumpiri peste scumpiri, iar viteza cu care cresc preturile scade la nivel record, mai repede decat anticipa chiar BNR (...)
Economia romaneasca este pe un trend bun, ascendent, si in 2025 avem sansa sa fim prima sau a doua economie nationala cu cea mai mare crestere economica din Europa", a spus oficialul guvernamental.
Prin urmare, data fiind evolutia inflatiei, ministrul spune ca nu se justifica ingrijorarile legate de potentiale majorari ale darilor catre stat, dupa alegeri.
Problema reala este ca populatia e deja cocosata de taxe si impozite
In fond, discutia despre potentialele majorari nici macar nu este importanta, cat timp romanii deja duc in spate poveri fiscale foarte grele. Poate oportun ar fi sa se ia in calcul reducerea poverii pe munca, nu sa fim incurajati sa ne bucuram ca nu va creste si mai mult.
Institutul National de Statistica ne arata in cel mai recent raport faptul ca plata darilor catre stat atarna greu in bugetul famiilor din Romania: In anul 2023, cheltuielile medii lunare pe gospodarie au fost de 5.808 lei, marcand o crestere de 11,1% comparativ cu 2022. Destinatiile principale ale cheltuielilor gospodariilor in 2023 au fost: consumul, care a inclus cheltuielile banesti de consum si contravaloarea consumului din resurse proprii (3.860 lei lunar pe gospodarie, adica 62% din totalul cheltuielilor), transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale sub forma impozitelor si contributiilor (1.974 lei pe gospodarie, reprezentand 31,7%), si cheltuielile legate de productia gospodariei (129 lei pe gospodarie, adica 2,1%).
Foto: unsplash.com