Daca mai devreme ne-am referit la cifrele inregistrate in primele zece luni ale anului, va propunem sa aruncam o privire si asupra volumului cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul din luna octombrie a acestui an. Facand o comparatie cu luna precedenta, vom observa atat o crestere de 2.9% ca serie bruta, cat si o crestere cu 1.3% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.
Cresterea este insa mult mai ridicata daca facem o comparatie intre luna octombrie din acest an si luna octombrie a anului precedent. Astfel, vom regasi o crestere in 2018 cu 6.6% ca serie bruta si cu 5.1% ca serie ajustata.
Luna octombrie 2018 a adus cu sine cresteri ale cifrelor de afaceri din mai multe segmente ale comertului cu amanuntul. Spre exemplu, in comparatie cu luna septembrie a anului curent, vorbim despre o crestere a vanzarilor de produse nealiminetare cu 5.1% sau despre o crestere a comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule cu 2.8 procente. De asemenea, o crestere usoara de doar 0.5% a fost inregistrata si in segmentul comertului cu produse alimentare, bauturi si tutun.
Comparand cu luna octombrie a anului trecut, vom observa de asemenea cresteri considerabile ale cifrelor de afaceri in unele segmente de piata. Spre exemplu, ca serie bruta, vanzarile de produse nealimentare au crescut cu 4.8%, in timp ce vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au crescut cu 5.6 procente. Cea mai mare crestere ca serie bruta a fost inregistrata insa la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule, volumul cifrei de afaceri crescand cu 11.1%.
Aceste cresteri ale volumului cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul nu mai sunt o surpriza pentru nimeni la acest moment. Romanii au demonstrat deja pe plan european ca sunt fani ai cumparaturilor, acest lucru reiesind si din statisticile puse la dispozitie de-a lungul timpului de specialistii de la Eurostat.
Spre exemplu, in luna iunie a fost publicat un raport care arata ca Romania a inregistrat cel mai mare avans din intreaga Uniune Europeana la comertul cu amanuntul, de 7.4 procente. Astfel, Romania depasea la acea vreme tari precum Polonia (crestere de 6.6 procente), Ungaria (crestere de 6.1 procente) sau chiar Germania (crestere de 3.4 procente).
Citeste si: Top 10 al cantaretelor cel mai bine platite in ultimul an
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Declaratia Unica 2025. Ce trebuie sa completezi daca ai obtinut venituri din dobanzi la depozite bancare in 2024
Adevaratele valori ale Romaniei: Cine sunt liceenii care au facut istorie in SUA?
5 obiceiuri pe care orice persoana de succes le urmeaza pentru performanta maxima
Angajeaza inteligent: Cum sa pui intrebarile corecte la interviu pentru a evita surprizele neplacute
Partenerii nostri
Noua Platforma REGES: Tot ce trebuie sa stiti pentru a evita amenzile de pana la 20.000 Lei!
Control ITM. Ce documente pot fi solicitate? [LISTA COMPLETA]
Pensie facultativa. Contributia angajatorului vs contributia salariatului
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Rolul contractului de mentenanta. Cum functioneaza si de ce este important
Cum se face inregistrarea unei firme in Registrul Comertului
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Te-ar putea interesa si