Daca mai devreme ne-am referit la cifrele inregistrate in primele zece luni ale anului, va propunem sa aruncam o privire si asupra volumului cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul din luna octombrie a acestui an. Facand o comparatie cu luna precedenta, vom observa atat o crestere de 2.9% ca serie bruta, cat si o crestere cu 1.3% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.
Cresterea este insa mult mai ridicata daca facem o comparatie intre luna octombrie din acest an si luna octombrie a anului precedent. Astfel, vom regasi o crestere in 2018 cu 6.6% ca serie bruta si cu 5.1% ca serie ajustata.
Luna octombrie 2018 a adus cu sine cresteri ale cifrelor de afaceri din mai multe segmente ale comertului cu amanuntul. Spre exemplu, in comparatie cu luna septembrie a anului curent, vorbim despre o crestere a vanzarilor de produse nealiminetare cu 5.1% sau despre o crestere a comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule cu 2.8 procente. De asemenea, o crestere usoara de doar 0.5% a fost inregistrata si in segmentul comertului cu produse alimentare, bauturi si tutun.
Comparand cu luna octombrie a anului trecut, vom observa de asemenea cresteri considerabile ale cifrelor de afaceri in unele segmente de piata. Spre exemplu, ca serie bruta, vanzarile de produse nealimentare au crescut cu 4.8%, in timp ce vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au crescut cu 5.6 procente. Cea mai mare crestere ca serie bruta a fost inregistrata insa la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule, volumul cifrei de afaceri crescand cu 11.1%.
Aceste cresteri ale volumului cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul nu mai sunt o surpriza pentru nimeni la acest moment. Romanii au demonstrat deja pe plan european ca sunt fani ai cumparaturilor, acest lucru reiesind si din statisticile puse la dispozitie de-a lungul timpului de specialistii de la Eurostat.
Spre exemplu, in luna iunie a fost publicat un raport care arata ca Romania a inregistrat cel mai mare avans din intreaga Uniune Europeana la comertul cu amanuntul, de 7.4 procente. Astfel, Romania depasea la acea vreme tari precum Polonia (crestere de 6.6 procente), Ungaria (crestere de 6.1 procente) sau chiar Germania (crestere de 3.4 procente).
Citeste si: Top 10 al cantaretelor cel mai bine platite in ultimul an
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212