Vladimir Putin se joaca alba-neagra cu gazele naturale? Manipuleaza Rusia piata?
gapromvladimir putinrusiagaze naturalecriza energetica
Saptamana a inceput cum nu se poate mai prost pe pietele de gaze naturale din Europa. Pretul de referinta la gazele naturale s-a majorat, luni, cu 15%, drept consecinta pentru faptul ca Rusia a redus la zero livrarile printr-o conducta deosebit de importanta. Ceea ce se intampla acum pe piata scoate la iveala dependenta europenilor de gazele rusesti, in conditiile in care o treime din gazele folosite de Europa sunt de provenienta ruseasca.
Mai exact, livrarile de gaze naturale rusesti catre Germania la punctul de intrare Mallnow au scazut la zero sambata, conform operatorului de retea Gascade.
In schimb, conducta Yamal-Europe a trimis gaze in est, din Germania spre Polonia, iar acele fluxuri au crescut suplimentar luni. Rusia trimite gaze catre Europa de Vest pe mai multe rute diferite, inclusiv prin Belarus si Polonia, folosind conducta Yamal-Europe, care are o capacitate anuala de pana la 33 de miliarde de metri cubi.
Luni, pretul de referinta al gazelor naturale a ajuns la 74,35 euro pentru un Megawatt ora. Socul e surprinzator, dupa o zi de vineri in care inregistrasera un recul de 16%, ca urmare a declaratiei lui Vladimir Putin, care a ordonat Gazprom sa pompeze mai mult gaz catre pietele europene.
Citeste si: Deja va ingrozesc scumpirile? Ce e mai rau de-abia acum urmeaza
Gazprom, acuzat ca ramane pasiv, desi ar putea face mai mult pentru a calma criza energetica
Gazprom a declarat sambata ca-si indeplineste obligatiile fata de clientii europeni, iar "fluctuatiile inregistrate la cererea de gaze rusesti depind de necesitatile actuale ale cumparatorilor".
Totusi, unii factori de decizie europeni au spus ca Gazprom din Rusia ar putea face mai mult, pe langa indeplinirea obligatiilor contractuale, pentru a ajuta la calmarea acestei crize energetice.
Productia sa de gaz a atins 44,5 miliarde de metri cubi (bcm) in octombrie, cea mai mare cifra lunara din 2013, iar exporturile in Europa de Vest, China si Turcia au crescut la 159 miliarde de metri cubi in ianuarie-octombrie.
Preturile gazelor din Europa au crescut vertiginos in acest an, pe fondul unei cresteri a cererii, pe masura ce economiile se redreseaza dupa pandemie si nivelurile de stocare sunt mai scazute decat cele normale pentru aceasta perioada din an.