Vine sau nu Marea Criza in 2022? Fondul Monetar International are raspunsul
prevederi fmianticipare crestere economicapierderi economice pandemie
La fiecare inceput de an, Fondul Monetar International publica World Economic Outlook, un raport al proiectiilor economice globale pentru anul in curs si pentru 2023. Din pacate, FMI prevede vremuri mai grele decat in precedentul raport, publicat in toamna anului trecut.
FMI anticipeaza ca economia mondiala va creste cu 4,4%, in 2022, in loc de 4,9%, cat era proiectia din octombrie 2021.
Retrogradarea a fost deteminata de perspectivele mai putin favorabile pe care le au SUA si China si de inflatia persistenta.
Pentru 2023, FMI prevede ca PIB global va creste cu 3,8%, cu 0,2% fata de precedenta estimare, dar cresterea cumulata pentru 2022 si 2023 va fi cu 0,3% mai scazuta decat s-a estimat anterior.
Conform FMI, economia mondiala a crescut cu 5,9%, in 2021, cel mai ridicat nivel din ultimele patru decenii, dupa un declin de 3,1%, in 2020.
In ce priveste SUA, FMI considera ca cea mai mare economie mondiala ar urma sa inregistreze o crestere de 4% anul acesta, in loc de una de 5,2% cat estima anterior, pe fondul retragerii masurilor de stimulare de catre Rezerva Federala si perturbarilor din lanturile de aprovizionare.
Mai rau, cresterea va incetini la 2,6% in 2023.
Pentru China, a doua economie a lumii, FMI estimeaza un avans de 4,8%, in 2022, in comparatie cu 5,6%, nivel previzionat anterior, din cauza dificultatilor provocate de pandemie si a problemelor din sectorul imobiliar. In schimb, in 2023, economia chineza ar urma sa inregistreze o crestere de 5,2%.
Legat de zona euro, aceasta ar urma sa inregistreze un avans economic de 3,9%, anul acesta, fata de 4,3%, nivel anticipat de FMI in octombrie. Din pacate, in 2023, previziunea este crestere economica de numai 2,5%.
In schimb, India va avea cel mai rapid ritm de crestere dintre marile economi, de 9%, fata de prognoza precedenta de 8,5%.
Pandemia va provoca pierderi de 13.800 de miliarde de dolari
FMI considera ca varianta Omicron va afecta evolutia economiei in primul trimestru din 2022, institutia se asteapta ca impactul sa se atenueze din trimestrul al doilea, daca numarul de infectari se va reduce si nu vor fi adoptate restrictii severe.
Un alt capitol despre care FMI are prognoze este inflatia, care a crescut peste anticiparile Fondului. Acesta estimeaza ca, in economiile avansate, rata anuala a inflatiei va ajunge, in medie, la 3,9%, fata de estimarea precedenta de 2,3%, si la 5,9% in statele emergente si in curs de dezvoltare.
Ritmul de scumpiri se va atenua treptat spre finalul anului, apreciaza FMI.
Gita Gopinath, prim-adjunct al sefului FMI, a estimat ca pandemia ar urma sa provoace, la nivel mondial, pierderi economice cumulate de 13.800 miliarde de dolari, pana in 2024, fata de prognoza precedenta, de 12.500 miliarde de dolari.