Vine sau nu marea criza economica peste Romania? Economist: sa nu ne imbatam cu apa rece
previziuni economicemarea criza economica
Unul dintre cei mai reputati analisti economici din Romania, Ionut Dumitru, economist-sef in cadrul Raiffeisen Bank, a realizat o radiografie a economiei nationale in acest moment, construind si o serie de previziuni pentru perioada imediat urmatoare.
Din fericire, specialistul crede ca situatia actuala nu este foarte grava, din contra! Avem niste performante economica bune, o crestere economica peste asteptari. Cu toate acestea, sa nu uitam faptul ca actualul context e marcat de instabilitate.
"Sa nu ne imbatam cu apa rece", a subliniat economistul, in cadrul conferintei anuale pe tema bugetului si fiscalitatii anului urmator, organizate de
CursDeGuvernare.
"Poza economica de astazi nu este una rea, ba dimpotriva, cresterea economica a fost cu mult peste asteptari si in primul si al doilea trimestru. Avem o crestere economica de peste 5% in prima parte a anului. Pornim de la o poza economica destul de buna insa nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece. Incertitudinile sunt foarte mari.
Fata de perioada pre-pandemica, trimestrul al patrulea din 2019 daca-l fixam ca reper, o sa vedem ca pana in T2 2022 am avut cea mai mare crestere economica din UE. Stim insa ca in fata noastra sunt vremuri tulburi si prognozele economice pot fi date peste cap foarte mult.
Evolutiile din piata fortei de munca de asemenea sunt destul de bune in sensul in care somajul nu creste inca. Cifrele cele mai recente arata o rata a somajului destul de mica, fara cresteri de numar de someri.
Salariul in termen real se diminueaza pentru ca avem o inflatie foarte mare dar aici trebuie punctat faptul ca in sectorul privat salariile cresc in termen nominal cu o rata foarte apropiata de rata inflatiei. Presiunea pe salarii ramane destul de mare ceea ce e un indiciu bun. Activitatea economica inca merge, dar lucrurile sunt mixte pe sectoare economice". a declarat oficialul Raiffeisen, in cadrul conferintei anuale pe tema bugetului si fiscalitatii anului urmator, organizate de CursDeGuvernare.
Te-ar putea interesa si: Bursele se corecteaza in septembrie iar volatilitatea revine in pietele de capital
"Perspectiva economica se deterioreaza pentru ca avem incertitudini mari la orizont"
"Perspectiva economica se deterioreaza pentru ca avem incertitudini mari la orizont. Ati vazut noua proiectie a FMI arata chiar posibilitatea recesiunii in multe tari europene si nu numai. Noi ne asteptam la un 2,3% crestere economica in 2023 fata de 4,5% anul acesta.
Premisa de la care ar trebuie sa plece bugetul pentru anul urmator este ca economia incetineste puternic. Nu stiu daca putem vorbi inca de recesiune, nu stiu daca o putem evita daca altii vor fi in recesiune in Europa, dar este absolut evident ca vom avea o crestere economica mult mai mica", a mai precizat specialistul.
Expertul a mai punctat faptul ca inflatia a impins de la spate veniturile incasate la bugetul de stat.
"Veniturile au crescut. Inflatia ajuta foarte mult bugetul. Unul dintre principalii castigatori ai mediului inflationist este statul si cei care sunt indatorati. Veniturile bugetare au crescut. Cheltuielile au crescut si ele, dar o parte sunt sub buget, cheltuielile de investitii, dar si cheltuielile pe care statul ar trebui sa le faca pentru compensarea facturilor sunt probabil inca mici, dar vor creste semnificativ in perioada urmatoare.
Raman cele doua probleme majore ale bugetului, la care nu avem o rezolvare structurala si anume veniturile fiscale foarte mici – 27,6% din PIB vs peste 40% din PIB media europeana. Cand ai un asemenea decalaj trebuie sa te intrebi daca poti sa asiguri servicii publice la standarde europene, cand resursele tale sunt foarte mici. Avem si o ineficienta crasa in cheltuirea banilor publici, dar si resursele sunt foarte mici", a mai completat acesta.
Foto: freepik.com