Vin ani grei pentru Romania si banii tarii. Avertismentul sefului Consiliului Fiscal: ANAF are nevoie de o revolutie, gata cu evaziunea fiscala
anafevaziune fiscaladeficit bugetar
Daniel Daianu, seful Consiliului Fiscal, avertizeaza cu privire la gradul de dificultate al anilor ce vor urma, din perspectiva finantelor tarii.
Situatia bugetului Romaniei e deja una delicata, iar in urmatorii ani ar trebui sa se ia masuri de tipul corectiilor bugetare, pentru a putea sa punem vistieria publica pe linia de plutire. De asemenea, oficialul subliniaza ca ANAF trebuie sa aduca mai multi bani la buget, sa se digitalizeze si sa puna capat evaziunii fiscale in Romania.
"Noua lege a pensiilor isi propune sa corecteze inechitati flagrante in sistemul public de pensii si sa ajute sustenabilitatea acestuia pe termen lung. Legea a beneficiat de o analiza de fundamentare realizata de Banca Mondiala si este inscrisa ca jalon in PNRR. Exista insa problema impactului bugetar pe termen imediat si mediu. Adoptarea legii pensiilor survine in contextul unei executii bugetare foarte complicate in 2023, care este probabil a se incheia cu un deficit ESA (ce include amanari de plati in jur de 6% din PIB.
Anii urmatori vor fi marcati de necesitatea realizarii corectiei bugetare catre un deficit de 3% din PIB, pentru a respecta cerintele iesirii din procedura de deficit excesiv, in care se afla Romania. Si ce conteaza mai mult, pentru a tine sub control datoria publica si avea o finantare neproblematica pe piete”, a spus Daniel Daianu.
"Romania are nevoie de spatiu fiscal"
"
Masurile fiscale anuntate de Guvern, ce ar opera in 2024, ar aduce, conform evaluarilor MF, in jur de 1% din PIB venituri suplimentare. Fara masuri compensatorii credibile este greu de orientat deficitul bugetar pe o traiectorie ferma de consolidare, intr-un viitor prefigurabil.
Romania are nevoie de spatiu fiscal sa ajungem cu deficitul sub 3% din PIB, pentru a amortiza socuri viitoare. Dezbaterea publica privind corectarea deficitului, pe parte de venituri vs pe parte de cheltuieli, a evidentiat multa demagogie. Nu se poate obtine reducerea deficitelor fara costuri. Platim si pentru erori grave din anii trecuti (taieri de taxe si impozite fara noima), care au dus deficitul structural la circa 6% din PIB", a mai spus Daianu.
"Ajustarea trebuie facuta in principal pe partea de venituri. Repet, cu riscul de a plictisi. Intr-un stat cu venituri fiscale (inclusiv contributii) ultrajoase (circa 27% din PIB, cand media in UE este de peste 40% din PIB), cu subfinantare masiva si cronica a educatiei si sanatatii publice, cu evaziune fiscala si evitare a platii taxelor si impozitelor (tax avoidance) aproape institutionalizate, cu gap la colectarea de TVA de circa 36% fata de media din UE de circa 6%, aceasta este alternativa de bun simt, logica.
Romania trebuie sa cheltuiasca mai eficient. Dar nu exista spatiu bugetar de reducere masiva de cheltuieli. Rog sa se vada cat detin cheltuielile cu sanatatea, educatia, armata, politia si jandarmeria, cheltuielile de capital, in cele totale in raport cu veniturile fiscale si nefiscale (nu includ bani europeni). Se pot face unele diminuari relevante de cheltuieli in administratie, dar nu este simplu; aceste reduceri pot fi corelate cu o reorganizare administrativa, un proces nu simplu. Se poate recurge la reducere drastica de cheltuieli de capital, dar exista limite”, a declarat Daniel Daianu.
"Este necesara continuarea reformei fiscale, care sa corecteze un regim fiscal inechitabil prin scutiri si portite"/ANAF are nevoie de o “revolutie”
"Sunt masuri in PNRR, in recomandari facute de BM si FMI, de analisti autohtoni, ce indica cai de urmat -inclusiv o eventuala adoptare a impozitarii progresive. Aceasta din urma ar fi atat mai oportuna daca, finalmente, s-ar recurge la crestere de TVA, indezirabila de altfel; ar fi si o modalitate de a proteja cetatenii cu venituri foarte mici.
Este necesara continuarea reformei fiscale, care sa corecteze un regim fiscal inechitabil prin scutiri si portite -inclusiv microintreprinderi ce sunt folosite pentru diminuare de impozite; acest regim este rezultat si al capturarii politicii fiscale de catre grupuri de interese, al unor erori grave de politica fiscala. Regimul fiscal este acum regresiv, platesc proportional mai mult cei cu venituri mici. Trebuie totodata sa se colecteze mult mai bine;
ANAF are nevoie de o “revolutie” in acest sens, ce implica nu numai digitalizare. Trebuie combatute fara menajamente
evaziunea fiscala si optimizarea fiscala. Vama trebuie sa functioneze cum se cuvine”, a completat Daniel Daianu.
Foto: manager.ro