Vicepresedintele ANRE: Sectorul de biogaz are in Romania un potential extraordinar
biomasaenergie regenerabilabiogazdeseuri
Sebastian Gromig, seful sectiei Economice a Ambasadei Germaniei la Bucuresti, a declarat intr-un seminar de specialitate ca biomasa este o sursa de energie importanta in Romania care poate atrage investitii germane semnificative. Valorificarea deseurilor se va face numai cu utilaje performante, informeaza Agerpres.
AHK Romania a organizat seminarul "Waste-to-energy", avand ca scop colaborarea firmelor romanesti si germane in domeniul energiilor regenerabile. In Romania, principalele surse de energie regenerabila sunt biomasa, energia solara, energia eoliana si energia geotermala.
Potrivit H.G. nr. 1844/2005, biomasa este partea biodegradabila a produselor, deseurilor si reziduurilor din agricultura, inclusiv substantele vegetale si animale, silvicultura si industriile conexe, precum si partea biodegradabila a deseurilor industriale si urbane.
"Producerea energiei din surse regenerabile este o tema foarte actuala, inclusiv in cadrul initiativei europene 2020. In Romania, exista un potential mare pentru producerea de energie din surse regenerabile, dar este nevoie de fonduri. Dorim sa prezentam companiilor germane piata energetica din Romania pentru ca eficientizarea ei este foarte importanta. Dorim sa facem Romania atractiva investitorilor germani care doresc sa incheie inclusiv parteneriate cu firme locale", a spus Sebastian Metz, directorul general al Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania).
De asemenea, energia regenerabila reprezinta o oportunitate semnificativa pentru dezvoltarea durabila.
"Sectorul de biogaz are in Romania un potential extraordinar, regasit la nivelul comunitatilor mici si mijlocii din tara in anumite servicii care pot fi motoare de dezvoltare in economie, precum turismul, mica industrie, agricultura si industrie agroalimentara. Din punctul meu de vedere, potentialul acesta poate fi valorificat printr-un program national, dedicat biomasei si biogazului, dar si prin relatii directe intre firme cu performanta in domeniu, precum cele germane", a precizat vicepresedintele Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Emil Calota, in cadrul seminarului "Waste-to-energy".
De la inceputul anului 2016, pe parcursul a doi ani, ANRE isi propune sa realizeze o campanie de informare privind utilizarea energiilor din surse regenerabile.
Foto: www.theenergyfix.com