Vesti bune pentru romanii care nu isi pot achita facturile la energie: A fost adoptata Legea consumatorului vulnerabil
legea consumatorului vulnerabilfacturienergie electrica
Legea consumatorului vulnerabil a fost adoptata, marti, de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional. Proiectul a trecut de Camera cu 281 voturi "pentru", niciun vot "contra" si o singura abtinere.
Cu doar o zi inainte de votul decisiv din Parlament, premierul Florin Citu isi anuntate intentia de a-si asuma acest proiect de lege, in cazul in care va pica in Legislativ. Iata ca nu a fost nevoie. Parlamentarii au adoptat Legea consumatorului vulnerabil, ale carei masuri se vor aplica de la 1 noiembrie.
Cum va functiona Legea consumatorului vulnerabil
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a explicat modalitatea in care noile prevederi se vor aplica pentru romani, astfel incat povara facturilor costisitoare la energie sa nu mai fie atat de mare.
Potrivit ministrului, noua lege va avea doua componente. Una, de subventie la factura, in functie de consumul de energie pe care si-l asuma consumatorul, se va face diferit, in functie de pretul de referinta pentru diferitele tipuri de energie - energie electrica, termica, gaz sau combustibil solid. In acelasi timp, va exista un supliment, care se va acorda pe toata perioada in care consumatorul acceseaza surse de energie.
"Subventia se deconteaza in pretul facturii (factura vine deja redusa - n.r.) si se aplica invers proportional, in functie de nivelul veniturilor. Inclusiv nivelul veniturilor pentru care oamenii au acces la acest sprijin a crescut de la 800 de lei la 810 lei pe membru de familie si de la 1.042 la 1.450 pentru o persoana singura, deci creste si sprijinul financiar, si plaja de oameni care pot accesa acest sprijin din partea statului", a mai explicat ministrul, la Digi24.
Pentru un pensionar cu o pensie minima, daca, pentru sezonul rece, sprijinul la factura de energie era de aproximativ 100 de lei, acum, pe noua lege a consumatorului vulnerabil, sprijinul va fi de aproximativ 600 de lei, in sezonul rece, plus extrasezon, prin cele doua tipuri de sprijin: subventie si supliment.
"Pe cifre, din nefericire, asa reiese din nivelul veniturilor, ca avem aproximativ 500.000 de gospodarii cu oameni cu un nivel al veniturilor pe membru de familie pana in 810 lei si, de asemenea, un cuantum cumulat de aproximativ 5 milioane de oameni cu venituri sub nivelul castigului salarial mediu brut. Aici vorbim de oameni cu contracte de munca, de persoane aflate in asistenta sociala si de pensionari", a explicat ministrul Muncii.
Citeste si: Cum sa reducem costul facturii de energie si gaz, chiar si cu 20 de procente
Statul va acorda sprijin pentru asigurarea nevoilor energetice minimale, dupa cum urmeaza:
-
ajutor pentru incalzirea locuintei;
-
ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei parti din consumul energetic al gospodariei pe tot parcursul anului;
-
ajutor pentru achizitionarea, in cadrul unei locuinte, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic , necesare pentru iluminarea, racirea, incalzirea si asigurarea apei calde de consum, pentru inlocuirea aparatelor de uz casnic depasite din punct de vedere tehnic si moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, precum si pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie;
-
ajutor pentru achizitionarea de produse si servicii in vederea cresterii performantei energetice a cladirilor, ori pentru conectarea la sursele de energie.