Guvernul Romaniei ia in considerare majorarea TVA-ului la 19% pentru toate produsele si serviciile care in prezent beneficiaza de cote reduse de 5% si 9%. Exceptie vor face alimentele, medicamentele si lemnele de foc, care vor ramane la actualele cote. Aceasta masura, posibila dupa alegerile de la finalul anului, ar putea declansa scumpiri semnificative in diverse sectoare, inclusiv educatia, recreerea, vacantele, energia termica si irigatiile.
Masura este justificata de necesitatea reducerii deficitului bugetar urias al tarii, conform recomandarilor europene de uniformizare a TVA-ului. Sectoare precum HoReCa, educatia si evenimentele culturale, actualmente impozitate la 9%, vor fi printre cele mai afectate. Scumpirile din aceste domenii vor impacta in mod direct consumatorii, afectand puterea de cumparare si accesul la activitati recreative, spectacole si vacante.
De asemenea, se preconizeaza cresteri de preturi in lant pentru multe produse, mai ales daca tarifele pentru energia electrica si termica vor fi afectate. Scumpirile din sectorul energetic au un efect in cascada asupra altor bunuri si servicii, avand un impact direct asupra costurilor de productie si distributie.
Aceasta posibila majorare a TVA este doar una dintre masurile analizate de Guvern pentru a combate deficitul bugetar semnificativ al Romaniei. Un raport al Consiliului Fiscal atrage atentia asupra riscurilor legate de "deficitele gemene", cu Romania avand cel mai mare deficit de cont curent din Europa Centrala si de Est. Aceste dezechilibre pun presiune asupra economiei, in special in absenta apartenentei la zona euro, ceea ce creste riscul valutar si face mai dificila finantarea prin imprumuturi externe.
„Avand in vedere negocierile Guvernului cu Comisia Europeana privind planul bugetar-structural al Romaniei, in contextul noului cadru de guvernanta economica din Uniunea Europeana, nu este exclus ca unele cheltuieli sa fie diminuate mai mult si sa consemnam un deficit sensibil sub 8% din PIB. Pe de alta parte, o subestimare a riscurilor generate de cheltuieli in crestere rapida poate conduce la un deficit semnificativ peste 8% din PIB”, transmit specialistii din cadrul Consiliul Fiscal.
Citeste si: Oportunitati uriase pentru Romania! PIB-ul s-ar putea dubla, dar depinde de fondurile europene
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!