Guvernul Romaniei ia in considerare majorarea TVA-ului la 19% pentru toate produsele si serviciile care in prezent beneficiaza de cote reduse de 5% si 9%. Exceptie vor face alimentele, medicamentele si lemnele de foc, care vor ramane la actualele cote. Aceasta masura, posibila dupa alegerile de la finalul anului, ar putea declansa scumpiri semnificative in diverse sectoare, inclusiv educatia, recreerea, vacantele, energia termica si irigatiile.
Masura este justificata de necesitatea reducerii deficitului bugetar urias al tarii, conform recomandarilor europene de uniformizare a TVA-ului. Sectoare precum HoReCa, educatia si evenimentele culturale, actualmente impozitate la 9%, vor fi printre cele mai afectate. Scumpirile din aceste domenii vor impacta in mod direct consumatorii, afectand puterea de cumparare si accesul la activitati recreative, spectacole si vacante.
De asemenea, se preconizeaza cresteri de preturi in lant pentru multe produse, mai ales daca tarifele pentru energia electrica si termica vor fi afectate. Scumpirile din sectorul energetic au un efect in cascada asupra altor bunuri si servicii, avand un impact direct asupra costurilor de productie si distributie.
Aceasta posibila majorare a TVA este doar una dintre masurile analizate de Guvern pentru a combate deficitul bugetar semnificativ al Romaniei. Un raport al Consiliului Fiscal atrage atentia asupra riscurilor legate de "deficitele gemene", cu Romania avand cel mai mare deficit de cont curent din Europa Centrala si de Est. Aceste dezechilibre pun presiune asupra economiei, in special in absenta apartenentei la zona euro, ceea ce creste riscul valutar si face mai dificila finantarea prin imprumuturi externe.
„Avand in vedere negocierile Guvernului cu Comisia Europeana privind planul bugetar-structural al Romaniei, in contextul noului cadru de guvernanta economica din Uniunea Europeana, nu este exclus ca unele cheltuieli sa fie diminuate mai mult si sa consemnam un deficit sensibil sub 8% din PIB. Pe de alta parte, o subestimare a riscurilor generate de cheltuieli in crestere rapida poate conduce la un deficit semnificativ peste 8% din PIB”, transmit specialistii din cadrul Consiliul Fiscal.
Citeste si: Oportunitati uriase pentru Romania! PIB-ul s-ar putea dubla, dar depinde de fondurile europene
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Sfatul unui consultant financiar: cand luati un credit, puneti raul inainte. Veti putea sustine rata peste 15 ani daca va imbolnaviti?
Ce isi doresc angajatii romani de la cariera, dupa 45 de ani. Date surprizatoare de pe piata muncii
Harta antreprenoriatului romanesc: cum s-au dezvoltat firmele noastre in ultimii 15 ani?
Partenerii nostri
Desfiintarea unor locuri de munca. Procedura si documentatie, explicate de specialisti
Cadouri in bani sau tichete CADOU cu ocazia Craciunului - PROCEDURA
Facilitati fiscale reglementate de O.U.G. nr. 107/2024 (anulare accesorii si debite principale)
Untold SRL, amendata cu 15.000 EURO pentru nerespectarea GDPR: ce au descoperit autoritatile
Desfiintarea locului de munca: ce probleme pot aparea. MODEL decizie concediere
Top 15 greseli in Telemunca pentru care angajatorii pot fi amendati: studii de caz