Veste buna pentru toti romanii: o noua sesiune a programului Rabla pentru Electrocasnice
rabla electrocasnice2reciclare electrocasnicereciclare televizoarevouchere televizoare
Statul a constatat ca modalitatea cea mai buna de a ne determina sa reciclam televizoare si electrocasnice pe care nu le mai folosim este stimulentul financiare. Avand in vedere succesul primei editii a programului Rabla pentru Electrocasnice, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor va lansa, luna viitoare, o noua sesiune a programului Rabla pentru Electrocasnice.
Ministrul mediului, apelor si padurilor,
Barna Tanczos, a anuntat ca programul Rabla pentru Electrocasnice va beneficia de o noua sesiune in luna decembrie, din bugetul de 34 de milioane de lei ramas la dispozitie.
Noutatea sesiunii este introducerea a doua noi clase pentru televizoare. Astfel, se vor putea cumpara televizoare avand cel putin noua clasa energetica G. De asemenea, va fi introdusa o prevedere clara cu privire la caracterul netransmisibil al voucherelor.
Echipamentele incluse in program si voucherele aferente fiecarui echipament sunt:
- 400 de lei pentru masini de spalat rufe, inclusiv cu uscator avand cel putin noua clasa energetica C;
- 400 de lei pentru masini de spalat vase avand cel putin noua clasa energetica D;
- 400 de lei pentru aparate de aer conditionat, inclusiv aparate de aer conditionat portabile, cu eficienta energetica la racire cel putin A++;
- 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lazi frigorifice/congelatoare avand cel putin noua clasa energetica E;
- 400 de lei pentru televizoare avand cel putin noua clasa energetica G;
- 400 de lei pentru uscatoare de rufe cu eficienta energetica cel putin A++;
- 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an; -500 de lei pentru laptopuri;
- 300 de lei pentru tablete.
Pana la sfarsitul acestui an, vor mai fi lansate alte trei programe de finantare: unul pentru instalarea de statii de incarcare pentru masinile electrice in localitati, altul care prevede instalarea de panouri fotovoltaice pentru locuinte unifamiliale si un program dedicat constructiei pistelor de biciclete.
Peste 600 de milioane de euro pentru impaduriri
In ceea ce priveste componenta verde din PNRR, Barna Tanczos a precizat ca managementul apei este un domeniu foarte important, iar Romania va avea peste 1 miliard de euro buget pentru dezvoltarea sistemelor de apa si canalizare.
"Avem infrigement la acest capitol si trebuie sa avem rezultate concrete, sa demonstram Comisiei Europene ca suntem in masura sa tratam aceste probleme asa cum trebuie.
A doua componenta, la fel de importanta, este partea de protectie a biodiversitatii. Aici, vom avea peste 600 de milioane de euro pentru impaduriri si sute de milioane pentru biodiversitate, pentru planuri de management, pentru refacere de habitat, pentru protejarea pajistilor cu inalta valoare genetica", a declarat ministrul.
Si domeniul deseurilor va beneficia de investitii prin PNRR.
"Managementul deseurilor este a treia componenta care beneficiaza de fonduri atat pentru platformele depozitare voluntara a deseurilor nemenajere, adica cele care nu se ridica de catre firmele de salubrizare.
Si aici vom avea peste 500 de primarii care vor putea beneficia de finantare pentru a realiza asemenea platforme si vom finanta, de asemenea, 15 platforme mari pentru zonele urbane, acolo unde pot fi depozitate deseurile din constructii, deseurile de metal, de plastic, de lemn, cauciucurile, deseurile periculoase, toate deseurile care ulterior pot ajunge la reciclare si pot reintra in circuitul economic", a spus oficialul.