Venituri si profit mai mici pentru Electrica
profit electricarezultate electricaebidtafurnizare energie electrica
In primul semestru din 2014, compania Electrica a generat un profit net consolidat de 197 milioane de lei, la venituri de aproximativ 2,3 miliarde de lei, in scadere cu 12%, de la 2,61 miliarde de lei, in primul semestru din 2013.
EBITDA la nivel consolidat a fost de 466 milioane de lei, pentru primele sase luni din 2014, fata de 420,6 de milioane de lei, in primul semestru din 2013.
In ceea ce priveste profitul net, Electrica a raportat un rezultat de 197,1 milioane de lei, in scadere cu 6%, de la 209,1 milioane de lei.
Veniturile obtinute de Electrica din activitatea de distributie a energiei electrice au sporit cu 1,5%, la 1,03 miliarde de lei, ca urmare a majorarii tarifului reglementat.
Activitatea de distributie a energiei electrice a contribuit cu 33% la veniturile companiei de stat.
De asemenea, Electrica a inregistrat din furnizarea de energie venituri de 2,06 miliarde de lei, mai mici cu 15%. Activitatea de furnizare a energiei contribuie cu 66% la veniturile companiei.
In primele sase luni ale anului in curs, compania Electrica a distribuit aproape 8 TWh de electricitate si a furnizat aproximativ 5 TWh catre 5,57 milioane de clienti.
"Segmentul de furnizare a energiei electrice a ramas in continuare profitabil, in ciuda scaderii veniturilor ca urmare a reducerii cantitatilor de energie vandute, reducere aflata in corelare cu descresterea consumului de energie electrica la nivel national.
Electrica Furnizare s-a mentinut, in semestrul I al anului 2014, ca lider in piata de furnizare a energiei electrice en-detail la nivel national atat pe piata concurentiala, cat si pe piata reglementata.
In trimestrul II, Electrica Furnizare a reusit incasarea tuturor platilor restante de la CFR.
Toate acestea s-au reflectat in situatiile financiare consolidate ale grupului Electrica pentru semestrul I 2014, profitul din activitatea de exploatare crescand cu 14%, in aceste sase luni, fata de perioada similara anterioara, iar marja operationala inregistrand cresteri semnificative de la o perioada la alta.
La sfarsitul semestrului I 2014, a fost demarata oferta publica initiala de valori mobiliare, incheiata cu succes in data de 4 iulie 2014, prin listarea duala a Electrica la Bursa de Valori Bucuresti si la London Stock Exchange.
Sunt convins ca beneficiind de rezultatele ofertei publice initiale, de noua structura a actionariatului, de implementarea principiilor guvernantei corporative la standarde internationale si prin aplicarea strategiei definite in Prospectul de listare, Electrica va continua procesul de eficientizare si de transformare intr-o companie de nivel international, in avantajul tuturor partilor interesate: actionari, autoritate de reglementare, angajati si mai ales clienti", a declarat Ioan Rosca, directorul general al Electrica.