Vecinii unguri, zguduiti economic de razboiul lui Putin, desi Orban incearca sa fie pe placul Kremlinului: au cea mai mare inflatie din ultimii 14 ani
inflatierazboi ucrainaviktor orban
Efectele economice negative ale razboiului declansat de Rusia in Ucraina isi fac simtita prezenta si in Ungaria, in pofida faptului ca premierul Viktor Orban este dispus sa ii faca pe plac lui Putin si sa ii plateasca in ruble exporturile de energie pentru tara sa, decizie care contravine politicii generale la care au aderat statele europene, de a respecta contractele in vigoare si a continua platile in euro si dolari americani.
Ungaria se confrunta cu o rata anuala a inflatiei exploziva. In luna martie, aceasta a crescut la 8,5%, de la 8,3%, inregistrandu-se astfel recordul inflationist al ultimilor 14 ani.
Inflatia a crescut la 8,5% de la 8,3% din februarie, marcand cea mai mare rata a inflatiei din iunie 2007. Preturile de consum au crescut cu 0,98% in martie fata de luna precedenta, dupa cresterea de 1,09% inregistrata in februarie. Cele mai puternice cresteri de pret au fost inregistrate la produsele alimentare si bunurile de folosinta indelungata.
"Prognoza inflatiei pentru lunile urmatoare ramane foarte dificila din cauza razboiului si a sanctiunilor, precum si a incertitudinii privind masurile antiinflationiste introduse de guvern", a transmis Peter Virovacz, economist in cadrul ING.
Te-ar putea interesa si: Nemtii au inceput sa-si refaca infrastructura de BUNCARE: se cumpara sirene de avertizare, dar si alimente, medicamente si echipamente de protectie
Totusi, economistii anticipeaza ca varful inflationist ar putea fi atins in luna iunie sau la inceputul lunii iulie. Referitor la inflatia estimata pentru intreg anul 2022, economistii previzioneaza o medie de 9%.
Din pacate, nici perspectivele inflationiste pentru Romania nu arata prea bine. Se anticipeaza un varf inflationist de peste 11% in vara, pe fondul crizei energetice, dar si a efectelor economice cauzate de razboiul din Ucraina. O alta informatie relevanta in acest sens este aceea ca Agentia de rating Fitch
a reevaluat ratingul de tara al Romaniei, mentinandu-l la "BBB minus" cu perspectiva negativa. Astfel, primim ultima nota din categoria "investment-grade", ceea ce inseamna ca suntem la doar un pas de a nu mai fi recomandati ca tara oportuna pentru investitii. Cu toate acestea, in evaluarea Agentiei, analistii noteaza si elemente pozitive, cum ar fi coerenta de la nivel guvernamental, dar si angajamentele luate de Guvern, atat in plan social, cat si economic, prin strategiile de reforme pe care si le-a setat ca obiectiv in perioada urmatoare.
Te-ar putea interesa si: Record negativ pentru Romania: ne SCUFUNDAM in DATORII. Datoria publica a tarii noastre a depasit pragul de 50% din PIB, pentru doua luni la rand