Valoarea banilor se schimba in Romania, in 2024. Ce inseamna asta pentru toti angajatii din tara
devalorizarea banilorinflatie
Romanii trebuie sa stie ca de anul viitor exista riscul ca banii nostri sa se devalorizeze si mai mult.
De vina pentru acest lucru ar fi inflatia, care are sanse sa ne puna din nou probleme, cel putin asta cred economistii Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Inflatia este principalul risc pentru valoarea banilor. Cand inflatia e ridicata, banii devin tot mai neajutorati in fata preturilor mari si se impune cresterea veniturilor pentru a putea fi pastrata puterea de cumparare. Economiile se devalorizeaza si ele daca nu sunt investite in instrumente care sa aduca randamente si castiguri peste rata inflatiei!
Membrii Consiliului au aratat ca, potrivit noilor evaluari, rata anuala a inflatiei va continua sa scada pana la finele anului curent in linie cu cea mai recenta prognoza pe termen mediu, publicata in Raportul asupra inflatiei din august, care anticipa coborarea acesteia la 7,5% in decembrie 2023, la 4,4% in decembrie 2024 si la 3,8% la finele orizontului proiectiei. S-a sesizat ca descresterea asteptata a ratei anuale a inflatiei este atribuibila tot factorilor pe partea ofertei, mai cu seama efectelor de baza si ajustarilor descendente ale cotatiilor unor marfuri, indeosebi ale materiilor prime agroalimentare, dar si recoltei bogate de legume-fructe pe plan intern, precum si plafonarii temporare a adaosului comercial la produse alimentare de baza, prezumata a fi prelungita cu inca trei luni.
Efectele dezinflationiste astfel exercitate vor fi receptate in principal pe segmentul energiei si pe cel al alimentelor – deopotriva procesate si cu preturi volatile -, afectand pe mai departe inclusiv dinamica inflatiei de baza, iar, in ansamblul lor, vor fi mai intense in perspectiva apropiata decat s-a previzionat anterior si contrabalansate doar in mica masura de cresterea relativ mai pronuntata a dinamicii pretului combustibililor, pe fondul ascensiunii peste asteptari a cotatiei petrolului.
Noile taxe si impozite din 2024 pot trage in sus rata inflatiei
BNR considera ca inflatia ar putea fi impinsa de la spate de modificarile fiscale din celebrul pachet pe care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament.
"Dincolo de orizontul apropiat de timp, balanta riscurilor decurgand din actiunea factorilor pe partea ofertei inclina insa evident in sens ascendent, data fiind perspectiva majorarii si introducerii in debutul anului viitor a unor taxe si impozite indirecte in scopul continuarii consolidarii bugetare, al caror impact inflationist, desi relativ modest si tranzitoriu, va ridica pe termen scurt traiectoria descrescatoare a ratei anuale a inflatiei peste cea evidentiata in prognoza din luna august, situata inca considerabil deasupra intervalului tintei, au semnalat in mai multe interventii membrii Consiliului.
Influente inflationiste ar putea sa vina pe termen scurt si din modificarile de impozite directe si din eliminarea unor facilitati fiscale recent aprobate, precum si din eventuala majorare succesiva a nivelului salarizarii minime, de natura sa afecteze costurile firmelor, au sustinut mai multi membri ai Consiliului”, mai transmite BNR.
Foto: freepik.com