Va mai dura ani buni pana cand industria turistica isi va reveni la nivelul de dinainte de pandemie
Una dintre industriile care a suferit cea mai mare contractie datorita restrictiilor impuse de autoritati din pricina pandemiei a fost cea a turismnului, iar cele mai afectate tari au fost cele unde turismul reprezinta principala activitate economica.
Procentual, Spania a pierdut, anul trecut, cel mai mult urmare a reducerii activitatii turistice. Daca in 2019 turismul aducea Spaniei 79,7 miliarde de dolari, in 2020 suma s-a diminuat la 16,2 mld. USD, ceea ce reprezinta o scadere de 80%.
In valoare absoluta, cea mai mare pierdere din pricina reducerii turismului, de peste 130 mld. USD, s-a inregistrat in Statele Unite: de la 193,3 mld. USD in 2019 la 63 mld. USD in 2020, ceea ce reprezinta o scadere de 67%.
Chiar daca restrictiile impuse de autoritati din pricina pandemiei au inceput sa fie relaxate treptat, va dura inca ani buni pana cand industria turistica va realiza venituri comparabile cu cee din perioada ante-pandemie.
Impactul economic al prabusirii industriei turismului a fost agravat si de colapsul din industria transporturilor si de inchiderea aproape totala a muzeelor, salilor de spectacole, arenelor sportive etc.
Am amintit anterior despre Spania si Statele Unite. In topul tarilor care au avut cele mai mari pierderi in turism se mai gasesc Thailanda (-47 miliarde USD pierdere in 2020 fata de anul anterior), Marea Britanie (-37 mld. USD), Japonia (-35,4 mld. USD), Italia si Franta (cate -30 mld. USDS), China (-24 mld. USD), Australia si India (cate -20 mld. USD), Germania (-18 mld. USD), Canada si Mexic (cate -17 mld. USD), Rusia (-8,4 mld. USD).
Pierderile financiare inregsitrate de industria turismului in 2020 au afectat veniturie bugetare dar au generat si o problema sociala grava, prin disparitia, peste noapte, a foarte multe locuri de munca.
In acelasi timp, vulnerabilitatea turismului in confruntarea cu o posibila viitoare pandemie va face ca forta de munca din aceasta industrie sa migreze catre alte activitati, astfel incat angajatorii din turism vor gasi tot mai greu personal calificat.
Cifrele de mai sus au fost facute publice recent, intr-un raport al Organizatiei Mondiale a Turismului (United Nations World Tourism Organization).
Sursa foto: pexels.com