USR: Guvernul pregateste concedieri si taieri de pensii si salarii. Teodorovici ar fi anuntat deja toate institutiile statului
cheltuieli bugetaretaieri salarialetaieri pensiiconcedieribuget romaniadeficit bugetarministrul de finanteeugen teodoroviciusrvlad alexandrescupensiiinflatie
Senatorul USR, Vlad Alexandrescu, a postat pe pagina sa de Facebook un document despre care spune ca este o instiintare trimisa de ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, catre institutii ale statului, in care le avertizeaza pe acestea ca bugetul nu acopera plata integrala a salariilor din sectorul public pentru trimestrul IV, cerandu-le diminuarea salariilor si reducerea numarului de angajati. Senatorul USR noteaza ca se cere "o austeritate crunta†pentru a sustine un buget "fantasmagoricâ€.
Senatorul USR trage un semnal de alarma si spune ca Executivul a ramas fara bani de pensii si salarii. Potrivit lui Vlad Alexandrescu, din cauza masurilor haotice si iresponsabile, Guvernul a dus bugetul Romaniei in austeritate, motiv pentru care acum se impune reducerea drastica a cheltuielilor, prin taieri de salarii in sectorul public si concedieri.
De asemenea, pentru a diminua cheltuielile, si taierea pensiilor poate fi o optiune viabila in acest moment. Ceea ce inseamna ca pensionarii ar ramane cu mai putini bani decat inainte de majorari, insa ar fi nevoiti sa suporte costuri de trai mai mari, fiindca masuri precum OUG 114 au crescut rata inflatiei, au depreciat leul in fata monedelor externe si a dus la scumpirea utilitatilor.
Iata postarea senatorului USR, in integralitate, si documentul despre care spune ca este o instiintare transmisa de Ministerul de Finante catre institutiile publice, prin care le cere sa "stranga cureaua la maximum"
"Masurile fiscale si economice inconstiente adoptate de catre guvernarea PSD-ALDE in ultimii doi ani, sub obladuirea infractorilor Liviu Dragnea si Darius Valcov, au creat o criza bugetara majora. Cheltuielile sunt in crestere, iar veniturile nu reusesc sa tina pasul.
Promisiunile electorale populiste si masurile fiscale care avantajeaza companiile si institutiile camarilei politice de la Bucuresti si ale baronilor din teritoriu risca sa creeze un colaps bugetar in toamna.
In fata unei astfel de crize, Orlando Teodorovici a trimis tuturor institutiilor publice din tara, inclusiv institutiilor de cultura si a institutelor de cercetare, o notificare prin care cere, in mod expres, „reducerea numarului de angajati si/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale”.
Practic, institutiile publice, inclusiv teatre, spitale, scoli si centre de cercetare, sunt avertizate de Orlando Teodorovici ca trebuie sa impuna o austeritate crunta, totul pentru ca bugetul fantasmagoric adoptat in primavara, cu o intarziere de aproape jumatate de an, sa nu duca la deficite bugetare galopante.
Dupa schimbarile legislative promovate de guvernarea Dragnea-Dancila, inclusiv cresterea indemnizatiilor demnitarilor si cresterea nediscriminata a salariilor functionarilor publici, Teodorovici indeamna acum institutiile publice sa stranga cureaua si sa sufere de pe urma proastei guvernari a PSD-ALDE, apeland la austeritate si taieri de salarii pentru a evita reducerea personalului.
Toate acestea in conditiile in care multe institutii sunt deja subfinantate si nu isi pot indeplini menirea stabilita de legislatia in vigoare.
Cresterea veniturilor si a nivelului de trai al populatiei trebuie sa fie un deziderat pe care toate guvernele trebuie sa il urmareasca, dar acest deziderat trebuie urmarit prin masuri realiste si care pot fi indeplinite fara a afecta functionarea institutiilor statului. Ultimatumul semnat de Orlando Teodorovici arata caracterul heirupist, nerealist si toxic al unei guvernari care actioneaza intr-o logica populista si ipocrita, crescand cheltuielile fara sa se asigure ca veniturile pot sa le acopere.
Dupa ce au adoptat pensii speciale si au crescut indemnizatiile demnitarilor, guvernarea PSD-ALDE ameninta acum cu taieri de salarii si concedieri in sectorul public. Din informatiile primite din institutiile publice, fondul de salarii are lipsa in lunile septembrie si decembrie, din pricina "trimestrializarii", o inovatie marca Valcov.
Solicit prim-ministrului Viorica Dancila si ministrului Orlando Teodorovici sa anunte public ca nici un cetatean al acestei tari, profesori, cercetatori, doctori, pompieri, actori, nu vor avea de suferit de pe urma masurilor fiscale inconstiente adoptate de aceasta guvernare.
Este responsabilitatea guvernului sa gaseasca solutii adecvate care sa solutioneze problemele bugetare pe care tocmai acest guvern le-a cauzat prin masurile inconstiente adoptate in ultimii doi ani".
Consilierul premierului, demis din functie dupa ce a anuntat aceleasi masuri
La doar o saptamana dupa ce a fost numit in functia de consilier economic al premierului,
Remus Borza s-a si vazut demis, dupa ce a iesit in spatiul public cu o serie de declaratii despre care Dancila spune ca nu sunt stabilite prin consultari cu Guvernul, ci doar "o opinie proprie".
Borza anunta ca Romania are cheltuieli publice mult prea mari, si se impune reducerea numarului de ministere, dar si de angajati in sistemul public.
Romania e in topul Uniunii Europene la cheltuielile cu salariile bugetarilor
Cheltuielile bugetare sunt, intr-adevar, o mare problema in Romania. In 2018, chetuielile bugetare au ajuns la 11% din PIB, potrivit datelor AMECO, baza de date macroeconomice a Comisiei Europene.
Cu o cheltuiala salariala echivalenta cu 11% din PIB, Romania s-a aflat in 2018 pe locul 11 in topul statelor europene cu cele mai mari cheltuieli cu salariile angajatilor de la stat, in conditiile in care nivelul PIB (de circa 200 mld. euro) a plasat Romania pe locul 15 in randul statelor UE anul trecut, arata calculele dupa standardele europene (metodologia ESA – European System of Accounts).
In 2020, spun expertii, Romania nu se va mai multumi cu locul 11 in topul tarilor UE cu cele mai mari cheltuieli bugetare, si va cobora mandra pe locul 7, fiindca aceste cheltuieli vor ajunge la valoarea de 12% din PIB.
"Datele arata foarte clar ca aceste costuri cu salariile bugetarilor sunt foarte mari. In mod normal, cheltuielile cu salariile bugetarilor intr-o economie sanatoasa sunt de 5 - 7% din PIB. La noi, aceste cheltuieli sunt foarte mari, iar in momentul in care acestea ating 10% din PIB si vine o eventuala criza, este clar ca va trebui sa se ia din nou decizii fie de concediere, fie de reducere a salariilor. Un nivel atat de mare al cheltuielilor cu salariile bugetarilor nu este sustenabil“, a explicat consultantul fiscal Adrian Benta de la compania Benta Consult.
Citeste si:
Pensiile speciale pentru alesii locali, la un pas de adoptare: 6.000 de lei pentu un primar cu trei mandate la activ