Unul din cinci produse din bumbac vandute in intreaga lume este fabricat folosind munca fortata a musulmanilor uiguri din China
Am ajuns sa traim, astazi, intr-un fel de bila/sfera/ bula vopsita in toate culorile curcubeului si pavoazata cu lozinci despre libertate, egalitate si fraternitate. Aceste trei cuvinte s-au golit de inteles si au ajuns doar un soi de semne grafice, in vreme ce Organizatia Natiunilor Unite ne flutura prin fata ochilor o asa-zisa Agenda 2030 pentru dezvoltare durabila, care ne promite ca, la orizontul anului amintit, vom fi cu totii bucurosi, sanatosi si fericiti.
Traim intr-o vreme in care singura "valoare" care conteaza este Profitul, dar nimeni nu recunoaste acest lucru.
Campaniile umanitare in care marile companii investesc o farama infima din marele lor Profit nu sunt decat campanii publicitare mascate, care genereaza beneficii financiare consistente.
Lucrurile nu sunt ceea ce par a fi, iar cei mari si cei puternici ascund, de fapt, gunoiul sub pres, cum se spune, atunci cand pretind ca fac curat.
Iata, de pilda, un exemplu, si anume cel al minoritatii musulmane uiguri, care traieste in vestul Chinei, in regiunea Xinjiang.
Australian Strategic Policy Institute (ASPI), infiintat si finantat de Guvernul australian pentru a furniza acestuia informatii strategice in domeniul politicii internationale, a semnalat, intr-un raport recent, faptul ca in China functioneaza lagare de munca si de "reeducare" in care sunt incarcerati musulmanii uiguri.
Internarile in aceste lagare se fac in afara sistemului judiciar, in absenta vreunui proces sau a unei condamnari civile sau penale.
Pur si simplu oamenii sunt ridicati din regiunea lor natala si incarcerati in institutiile de munca fortata raspandite pe tot teritoriul Chinei.
Acest lucru este considerat o problema interna a Chinei, in vreme ce ar trebui sa starneasca un raspuns ferm din partea comunitatii internationale. Dar "comunitatea internationala" este, de fapt, traducerea in limbaj politic a conceptului de "companie multinationala".
Conform ASPI, cei internati in astfel de lagare sunt fortati sa muceasca in fabrici care produc componente si subansamble pentru mari companii internationale.
Raportul ASPI a identificat si numeste 83 de mari companii internationale care beneficiaza de munca fortata a etnicilor uiguri din China.
Printre aceste companii se regasesc colosi precum Apple, Samsung, Sony, Nike, BMW, Volkswagen, Mercedes, Adidas, Hitachi, Microsoft, Mitsubishi, Toshiba, Victoriaʹs Secret, Tommy Hilfiger, General Electric, General Motors, Calvin Klein, Google, H&M, Amazon, Dell, Electrolux si altele de acelasi calibru.
Joi, 23 iulie a.c., 180 de organizatii pentru apararea dreptuilor omului din intreaga lume au semnat o scrisoare/ declaratie prin care semnaleaza faptul ca unul din cinci produse din bumbac sau care contin bumbac comercializate in intreaga lume este fabricat folosind munca fortata a etnicilor uiguri.
In scrisoarea semnata de organizatiile pentru apararea drepturilor omului sunt numite 38 de companii din intreaga lume care comercializeaza produse fabricate partial sau in totalitate folosind munca fortata a musulmanilor uiguri.
Printre aceste companii regasim nume precum Abercrombie & Fitch (A&F), Adidas, Amazon, Calvin Klein, Gap, H&M, Marks & Spencer, Nike, Patagonia, Tommy Hilfiger, Victoria's Secret sau Zara.
"Practic, toata industria mondiala de imbracaminte are legatura cu munca fortata a musulmanilor uiguri din China" - se arata in scrisoarea publicata pe site-ul Uyghur Human Rights Project (UHRP).
Dupa publicarea scrisorii UHRP, cotidianul britanic The Guardian a solicitat un punct de vedere companiilor numite ca ar folosi (direct, sau prin furnizori intermediari) bumbac/ produse din bumbac fabricat/ fabricate in lagarele de munca fortata din China.
Raspunsurile au fost la unison: vom inceta, nu vom mai folosi, vom interzice, n-am stiut etc.
Sursa foto: maxpixel.net