Uniunea Europeana si Japonia au semnat astazi un acord comercial istoric de liber schimb
acord comercialuniunea europeanajaponiadonald trump
Uniunea Europeana si Japonia au semnat marti, la Tokyo, un acord istoric prin care se va crea o zona de liber schimb intre cele doua parti. Acordul JEFTA va elimina si va reduce tarifele de import pe aproape toate marfurile. Zona de liber schimb nou formata cuprinde aproximativ 600 de milioane de oameni si acopera o treime din intreaga economie a lumii. Ideea unui asemenea acord nu este tocmai noua, in 2013 vorbindu-se pentru prima data despre o astfel de posibilitate. Acordul dintre cele doua mari puteri economice vizeaza spre exemplu atat segmentul auto, cat si pe cel al branzeturilor sau altor produse alimentare.
Intr-un comunicat de presa emis astazi, premierul Shinzo Abe si seful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, fac referire la aceasta zi ca fiind una istorica, marcand celebrarea semnarii unui acord comercial extrem de ambitios intre doua dintre cele mai mari puteri economice ale lumii.
Conform spuselor purtatorului de cuvant al Uniunii Europene, acest acord comercial semnat astazi reprezinta "cea mai mare intelegere negociata vreodata de Uniunea Europeana".
Ce prevede acordul comercial semnat de Uniunea Europeana si Japonia?
Sectorul agroalimentar european este un mare castigator al acestui acord comercial intre Uniunea Europeana si Japonia. Spunem asta deoarece, odata cu activarea acestui acord, aproape 85% dintre produsele alimentare realizate in Uniunea Europeana vor putea ajunge in Japonia fara niciun fel de taxe vamale.
Pentru alte produse, cum ar fi carnea de vita spre exemplu, taxele vamale vor fi reduse treptat, incepand de anul urmator. Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Comertului, in prezent, produsele europene se confrunta cu tarife de 1.6% la intrarea pe piata nipona, in timp ce produsele japoneze au tarife de 2.9% in Uniunea Europeana.
Un alt punct important al acestui acord comercial este angajamentul luat de Japonia pentru a recunoaste si de a oferi protectie brandurilor cu indicatii geografice din Europa. Spre exemplu, in aceasta categoria am putea include branza Roquefort, sunca Tiroler Speck, jambonul Ardens sau chiar vodka Polska.
Pentru unele produse lactate, taxele vamale vor fi reduse treptat, existand practic o perioada de tranzitie. Spre exemplu, este cunoscut faptul ca branzeturile ajung sa coste excesiv de mult in Japonia, din cauza taxelor foarte mari la care sunt supuse. Aceste taxe vor scadea treptat, insa perioada de tranzitie nu va fi una scurta, putand ajunge chiar si pana la 15 ani.
Aceeasi perioada de tranzitie va fi aplicata si segmentului auto, japonezii obtinand liberul acces pe piata europeana odata cu acest acord. Liberul acces pe piata auto este, cel mai probabil, castigul cel mai mare pe care il obtine Japonia odata cu semnarea acestui acord cu Uniunea Europeana.
Acordul comercial intre Uniunea Europeana si Japonia ar urma sa intre in vigoare incepand cu anul 2019. Mai intai, acordul va trebui sa fie ratificat atat in Parlamentul European, cat si in cel japonez.
Acordul JEFTA este si un raspuns pe care UE si Japonia il dau Statelor Unite
Acordul de liber schimb semnat de Uniunea Europeana si Japonia poate fi considerat si un raspuns pe care cele doua mari puteri economice il dau protectionismului lui Donald Trump. Presedintele american a retras Statele Unite din Parteneriatul Trans-Pacific cu Japonia chiar in prima zi de mandat, catalogandu-l drept un dezastru pentru tara lui. Premierul nipon Shinzo Abe, a declarat cu aceasta ocazie ca isi va pastra relatiile bune cu liderul de la Casa Alba, insa va merge de partea Uniunii Europene in ceea ce priveste comertul.
Nu trebuie sa uitam nici
razboiul economic inceput de Donald Trump cu China, impunandu-le acestora din urma taxe vamale suplimentare in valoare de 50 de miliarde de dolari.
Specialistii in acest domeniu sunt de parere ca actiunile lui Donald Trump vor avea efecte severe chiar si in Europa. De asemenea, nu trebuie sa trecem nici peste contrele pe acelasi subiect pe care Donald Trump le-a avut in ultima perioada cu Mexic, respectiv Canada.