Uniunea Europeana a ajuns sa aiba cele mai stricte norme de protectie a consumatorilor din lume
protectie consumatori uemasuri protectie consumatoriclient misterios
Comisia Europeana a salutat intrarea in vigoare a noului regulament privind masurile de cooperare in materie de protectie a consumatorilor. Incepand cu 17 ianuarie 2020, noile norme se aplica in intreaga Uniuni Europeana, pe baza actualului mecanism de cooperare.
Scopul acestora este de a imbunatati modul in care Comisia Europeana si autoritatile statelor membre pot colabora pentru a pune capat practicilor necorespunzatoare impotriva consumatorilor, de a le permite autoritatilor sa detecteze neregulile si sa ia masuri.
Citeste si:
Se poate intampla in Romania: o banca a sters o datorie de 298.000 de lei si una de 52.000 de franci elvetieni de la debitori in dificultate
120.000 de cereri au fost trimise catre Centrele Europene ale Consumatorilor, majoritatea referindu-se la cumparaturile online, si aproximativ 40% dintre consumatori au fost nemultumiti de modul in care comerciantii le-au solutionat plangerile.
Noul regulament va spori prerogativele autoritatilor nationale relevante, printre ele regasindu-se competenta de a achizitiona produse in vederea testarii, de a folosi metoda clientului misterios, precum si de a investiga fluxurile financiare pentru a descoperi comerciantii necinstiti si frauda online.
De asemenea, noile norme vor permite Comisiei Europene sa alerteze cu mai multa usurinta autoritatile nationale si sa le coordoneze actiunile de solutionare a problemelor in materie de consum care afecteaza majoritatea consumatorilor europeni.
Datorita unui nou sistem informatic sustinut de Sistemul de informare al pietei interne (IMI - Internal Market Information System) al Comisiei, centrele europene ale consumatorilor, organizatiile de consumatori si organizatiile profesionale vor putea sa transmita oficial alerte cu privire la noile amenintari aparute pe piata.
Aceste informatii vor putea fi utilizate direct de catre autoritatile de aplicare a legii.
"UE are cele mai stricte norme de protectie a consumatorilor din lume. Acum, vom accelera punerea lor in aplicare. Fac apel la statele membre sa aplice fara ezitare noile instrumente", a declarat Vera Jourova, vicepresedintele pentru valori si transparenta.
"Aceste norme reprezinta un nou pas in directia protejarii consumatorilor europeni. Comisia si autoritatile nationale pentru protectia consumatorilor sunt, de acum inainte, mai bine inzestrate cu noi seturi de competente mijloace de cooperare.
Citeste si:
Cum vrea Comisia Europeana sa faca din UE prima regiune din lume neutra din punct de vedere climatic
Indiferent de locul in care isi desfasoara activitatea sau statutul profesionistilor din cadrul pietei interne, va fi mai dificil sa se evite normele", a declarat comisarul pentru justitie, Didier Reynders.